Hlavní obsah

Zámek Konopiště nejspíš přijde o medvěda

Střední Čechy

Na zámku Konopiště je smutno, zdejší správci a chovatelé se totiž dozvěděli, že budou muset odevzdat medvěda do zoo. Osmnáctiletý medvěd Jiří obývá místní příkop pod branou do zámku už třináct let.

Foto: Zámek Konopiště, NPÚ

Medvěd Jiří na zámku Konopiště

Článek

„Má tady dostatek prostoru, je tady spokojený a má veškerou péči. Nemyslím si, že je vhodné ho někam stěhovat, když je tady zvyklý, je klidný a vůbec není v žádném stresu,“ uvedla Novinkám kastelánka zámku Konopiště Jana Sedláčková.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Stěhování medvěda na zámek Konopiště v roce 2011

Jenomže osmnáctiletý medvěd nepatří zámku ani Národnímu památkovému ústavu, ale Zoologické zahradě Zlín. Ta nyní vypověděla smlouvu o deponaci zvířete na státním zámku.

„Zoo Zlín je vlastníkem medvěda ušatého a my jsme obdrželi výpověď dohody, která nás překvapila. Jedná se však výlučně o rozhodnutí vlastníka, nikoli Národního památkového ústavu,“ uvedla mluvčí ústavu Blanka Černá, podle níž by byli na Konopišti dál ochotni se o medvěda starat, pokud by k tomu dal vlastník souhlas.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Zámek Konopiště

Termín přestěhování medvěda ze státního zámku Konopiště nebyl stanoven a ještě se o něm bude jednat. „Budeme usilovat o to, aby k přesunu zvířete nedošlo ještě před koncem hlavní návštěvnické sezony,“ dodala Černá.

Mluvčí zlínské zahrady Romana Mikešová podle ČTK řekla, že zoo se zatím nebude k záležitosti vyjadřovat, naplánovaná je ještě schůzka. „Zoo Zlín se prozatím k uvedené záležitosti nebude vyjadřovat. Je naplánována ještě společná on-line schůzka, na které bude řešeno vše potřebné. Na základě této uskutečněné on-line schůzky Zoo Zlín vydá své oficiální prohlášení, bude vydáno pravděpodobně v příštím týdnu,“ řekla Mikešová.

Medvěda rozmazlují

Podle kastelánky má medvěd Jiří doslova luxusní péči. „Dostává denně rybu - pstruha nebo lososa, denně má ovoce, ke snídani má ovesnou kaši s medem, měníme mu vodu v bazénku, zahradníci mu nosí větve na hraní a k okusování. zasadili jsme mu do výběhu nějaké bylinky a ukázalo se, že má rád bazalku. Má se tady výborně, má denně nové podněty. Upřímně si nemyslím, že je pro něj stěhování vhodné. Ačkoli je péče o něj náročná, chtěli jsme si ho tady nechat, dokud nedožije. Je tady zvyklý,“ dodávala kastelánka Sedláčková.

V ostravské zoo museli utratit vzácnou medvědici

Domácí

Zámek, v němž žil s celou svou rodinou nástupník trůnu František Ferdinand d´Este, má i díky jeho Habsburkově lovecké zálibě ke zvířatům blízko. Kastelánka připomněla, že tradice chovu medvědů na Konopišti vznikla už za Lobkoviců v 19. století a František Ferdinand v tom pokračoval. Podle historických pramenů za jeho éry bylo ve výběhu i šest medvědů.

Foto: NPÚ

Rodina Františka Ferdinanda d´Este, který na Konopišti žil a choval medvědy.

Národní památkový ústav před časem uzavřel memorandum, na jehož základě chce do roku 2030 ukončit chov zvířat na všech hradech a zámcích. To se ale týkalo zvířat vlastněných ústavem, nikoli medvěda na Konopišti. Sice ještě není jasné, jak stěhování Jiřího dopadne, ale jisté je, že po něm už nebude výběh žádným dalším medvědem zaplněn.

Medvědi z hradů a zámků mají zmizet

Domácí

Výběr článků

Načítám