Hlavní obsah

Zákonodárci budou moci podpořit jen jednoho kandidáta na Hrad, kývl Senát

Poslanci a senátoři budou moci v budoucnosti nominovat jen jednoho kandidáta na prezidenta. Doposud mohli podle výkladu ministerstva vnitra podpořit kandidátů víc. Senát ve středu tuto změnu schválil beze změn 61 hlasy ze 70 přítomných členů horní komory. Podle nových pravidel se bude volit poprvé v roce 2028. Vládní novelu nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Jednání Senátu na snímku z 24. ledna 2024.

Článek

Zákon počítá také s tím, že občané budou moci na podporu svých nominantů podepsat petice on-line. Dosud se sbíraly podpisy pouze fyzicky v ulicích na papírové archy.

K e-peticím se bude využívat elektronický systém, který zaručí, že všichni podepsaní lidé skutečně existují, jejich údaje odpovídají skutečnosti a že petici nepodepsali vícekrát.

Ve Sněmovně se uvažovalo také o tom, aby i nominace řadových občanů byly omezeny a každý mohl podepsat petici jen jednomu prezidentskému kandidátovi, nakonec však návrh spadl pod stůl jako neproveditelný.

Každý kandidát na hlavu státu tak bude potřebovat ke své cestě k volbám na Hrad podporu buď 50 tisíc občanů, nebo alespoň 10 senátorů či 20 poslanců.

Pokud by byl některý zákonodárce členem několika skupin navrhovatelů, nebude se podle novely přihlížet k jeho podpisu ani na jedné z kandidátních listin. Vznikne ale časový prostor pro to, aby se ke kandidátní listině připojil další poslanec či senátor a neplatný podpis nahradil.

Senátoři schválili postupné zvyšování minimální mzdy

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám