Hlavní obsah

Zakladatel Pirátů Kadeřávek odchází ze strany. Otočili o 180 stupňů, jde jim o placená místa, říká

Zakladatel Pirátů Jiří Kadeřávek opouští stranu, na sociální síti oznámil, že podal žádost o „bezodkladné“ ukončení členství. Rozhodnutí v něm prý zrálo delší čas, poslední kapkou bylo zavedení registru e-Turista, který na vládě prosadil šéf strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Piráti se podle Kadeřávka odklonili od původního programu, ve vládě jsou jen kvůli placeným místům a osobnímu prospěchu, okomentoval svůj krok pro Novinky.

Foto: Pirátská strana

Jiří Kadeřávek (Piráti)

Článek

Je pravda, že jste ukončil členství v České pirátské straně, jak píšete na svém Facebooku?

Ano, je to pravda.

Popsal jste, že poslední kapka pro vás bylo zavedení evidence turistů, které prosadil ve vládě váš předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Vadí vám, že změna naruší soukromí lidí. Dál uvádíte, že se strana odklání od ideálů, na kterých jste ji zakládal. Co tím myslíte?

První, co mě napadá, byla už ta předvolební koalice se STAN. Znamenala pro naši politiku kompromisy a měla i důsledek pro náš volební výsledek, kdy jsme z 22 poslanců spadli na čtyři. Ve čtyřech poslancích pak nemůžeme naši politiku dost dobře realizovat.

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti dostal v Česku zelenou

Bezpečnost

Ale nebyla kvůli tomu vyvozena žádná politická odpovědnost lidí, kteří tu koalici připravovali. Přičemž při založení strany jsme vždy zdůrazňovali odpovědnost politiků za své činy. To bylo další selhání. A samotná participace na vládě, která je výrazně konzervativní a ve které nedokážeme naše témata protlačit, je pro mě dlouhodobě trnem v oku.

Samozřejmě ta registrace turistů je pro mě červená linie. To, že se pojedu někde v České republice ubytovat, a moje jméno a jména lidí, se kterými cestuji, putují ke státu, to je pro mě absolutní opak toho, proč jsem tu stranu před 15 lety zakládal. Požadovali jsme naopak striktní ochranu soukromí občana právě kvůli nástupu digitalizace a internetu. Je to otočení politiky o 180 stupňů.

Snažil jste se to řešit po stranické linii? Apeloval jste na návrat k programovým kořenům?

Dlouhodobě jsem nespokojenost vyjadřoval. Jak vevnitř strany, tak v diskusi s Ivanem Bartošem. Neúspěšně. Na moje dotazy k projektu e-Turista nebylo vůbec reagováno, a to ani ze strany Bartoše, ani ze strany Černohorského (Lukáš Černohorský, bývalý předseda Pirátů - pozn. red.), který je jeho náměstkem.

Říkáte, že se vám vláda nelíbí. Měli podle vás Piráti zůstat po volbách v roce 2021 v opozici?

Ano, jsem o tom naprosto přesvědčen.

Kdybychom nebyli ve vládě, tak nebudeme mít funkce politických náměstků. A z toho plynou příjmy a odměny.
Jiří Kadeřávek

Proč si myslíte, že do vlády šli, když říkáte, že se straně nedaří program prosazovat?

Protože spousta členů Pirátské strany má z politiky a z funkcí v politice osobní prospěch. Je tedy proti jejich osobním zájmům ve funkcích nebýt. Kdybychom nebyli ve vládě, tak nebudeme mít funkce politických náměstků. A z toho plynou příjmy a odměny. Spousta lidí by se musela vrátit ke svým civilním zaměstnáním a dělat politiku, která jim nepřinese obživu, ale která je pro dobro občanů.

Jiří Kadeřávek

Kadeřávek je programátor a analytik. Absolvoval Vysoké učení technické v Brně, v roce 1989 se aktivně účastnil akcí spojených se 17. listopadem. Aktivní byl i v roce 1999, když vznikla výzva Děkujeme, odejděte, která se vymezovala proti tzv. opoziční smlouvě mezi ODS a ČSSD.

V roce 2009 založil Českou pirátskou stranu, působil jako její místopředseda. Je autorem prvních stanov strany. Vyslovil se pro politickou diskusi, používání principů přímé demokracie a využívání nových informačních technologií.

Byl zastupitelem Jihomoravského kraje, neúspěšně kandidoval v roce 2020 do Senátu.

Ve volbách do Sněmovny v roce 2021 jste získali čtyři poslance, v letošních eurovolbách jste získali pouze jeden mandát… Může podle vás odklon od původních pirátských témat i za neúspěch ve volbách?

Naše voliče vůbec nepodceňuji. Vědí, že pirátská témata lze prosazovat jen s výsledkem, který umožní je uvádět v život. To se čtyřmi poslanci nejde. Když jsme „projeli“ volby do Sněmovny kvůli nesmyslné koalici se STAN, měla být výsledkem rezignace vedení, které nás do koalice dotlačilo, a setrvání v opozici.

Protože i se čtyřmi poslanci bychom byli jediná demokratická opozice ve Sněmovně. A na námitku, že se čtyřmi poslanci bychom v opozici nebyli vidět, říkám, že v roce 2017 jsme neměli žádného poslance a dostali jsme ve volbách do Sněmovny 10 procent. A to tím, že jsme dělali autentickou politiku.

Po 13 letech předsedání Ivan Bartoš nezvládá funkci předsedy, jak by měl
Jiří Kadeřávek

Kdo by měl podle vás stranu místo současného vedení vést?

Nebudu dávat žádná jména, to jsem nikdy nedělal. Ale je dobrým zvykem v zavedených demokraciích omezit počet výkonů mandátů a délku výkonu funkce, mělo by to být zvykem i v Pirátské straně. Po 13 letech předsedání Ivan Bartoš nezvládá funkci předsedy, jak by měl, protože je více ministr a vicepremiér než předseda strany. Naše strana musí být hlasitá, našim tématům musí být dávána publicita. Pokud na to předseda nemá čas, tak se vzdaluje našim ideálům.

Zvedne se za vámi vlna dalších odchodů?

To nedokážu říct. Řada straníků mi vyjadřuje podporu a pochopení. Ale pro každého je to osobní rozhodnutí. Mé rozhodnutí probíhalo v delším časovém horizontu, samozřejmě nebylo jednoduché. Věděl jsem, že bude muset přijít, pokud se nezmění kurz, který držíme.

Neexistuje soukromí delegované na stát. Tak se k tomu Ivan Bartoš a jeho ministerstvo postavili.
Jiří Kadeřávek

Založíte novou politickou stranu?

Potřebuji si mentálně odpočinout. Strašně mě mrzí, že jsme liberální politiku takovýmto způsobem shodili. Pořád si myslím, že liberalismus má své místo, ale musí se dodržovat ve všech ohledech. Nejen v okamžiku, kdy se mi to hodí, a když se mi to nehodí, tak zahodím liberalismus a nahodím heslo digitalizace. Takto to není.

Vzniká tu nějaký prostor. Není to tak, že bych se chtěl chopit nějaké šance, ale mám obavu, že prostor vyplní demagogové nejrůznějšího typu. Těm možná zaváděním registru pro sledování občanů umetáme cestičku. Nikdy přece nevíme, kdo přijde po nás. A ten už si nemusí brát servítky, hlídat přístup k datům a být hyperkorektní. Může přijít úplně jiná kvalita politiků. Soukromí je jenom jedno. Neexistuje soukromí delegované na stát. Tak se k tomu Ivan Bartoš a jeho ministerstvo postavili.

Vláda schválila povinnou registraci ubytovacích zařízení v systému eTurista

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám