Hlavní obsah

Zákaz předjíždění platí pro kamiony už téměř na celé D1 mezi Prahou a Brnem

Ředitelství silnic a dálnic nechalo osadit v těsné blízkosti motorestu Devět křížů ve směru na Brno poslední značku, která zakazuje předjíždění vozidlům o hmotnosti přes tři a půl tuny. Jde o dokončení druhé etapy, kdy od 21. kilometru naší nejvytíženější dálnice po kilometr 210 bylo umístěno celkem 250 zákazových značek. Zákaz tak platí na téměř celé D1 mezi Prahou a Brnem.

Předjíždění kamionů na D1Video: Novinky

Článek

Kamiony tak po osazení posledních značek v závěru minulého týdne nemohou předjíždět v úseku od Mirošovic u Prahy až po Brno, a to v obou směrech, jen s výjimkou úseků, kde jsou většinou tři pruhy.

„Ve směru z Brna je to celkem 39 kilometrů, na nichž mohou kamiony předjíždět, opačně je to pak 28 kilometrů. Jsou to nejčastěji místa, kde je zřízen třetí, stoupací pruh. V žádném případě ale nemohou vjet do levého, nejrychlejšího pruhu,“ řekl Novinkám mluvčí ředitelství Jan Rýdl.

Jak doplnil, při současné druhé etapě usazování zákazových značek, která přišla na dvacet milionů, byly usazeny i některé značky z etapy první, které se vzhledem k povětrnostním podmínkám dříve nepodařilo instalovat.

Jan Rýdl k instalaci značek zákaz předjíždění na D1 Video: Novinky

Správci komunikace úzce spolupracují s policií, která dohlíží na dodržování tohoto zákazu. „Obecně se dá říct, že řidiči kamionů si už na toto nepopulární, ale nutné opatření zvykli a respektují ho,“ dodal Rýdl.

Foto: Novinky

Zákaz předjíždění kamionů na D1

Za porušení zákazu může policie uložit pokutu až 5500 korun a řidič dostane šest trestných bodů.

Zákaz předjíždění kamionů se chystá také na úsecích dálnic D2, D8 a D11, především v okolí Prahy.

Sdružení automobilových dopravců se plošné rozšiřování zákazů nelíbí, uvítali by spíše proměnlivé značení, aby zákaz platil jen při zvýšeném provozu nebo horších klimatických podmínkách.

Jede v levém pruhu a za ním šňůra aut. Policejní dron na D1 natáčel kamiony při pomalém předjíždění

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám