Hlavní obsah

Zájem o exotická zvířata roste. Pro želvy či hady si jezdí do Česka i cizinci

Desítky hadů, pavouků, nepřeberné množství ještěrek, různých druhů hmyzu, želvy, štíři, ale i třeba akvarijní rybičky. Trhy s exotickými zvířaty pořádané v Česku by se daly spočítat na prstech jedné ruky, je jich málo a konají se pouze jednou za čas, ale všechna tato zvířata na nich najdete.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Chameleoni jsou zvířata líbivá, ale pro začátečníky náročnější.

Článek

Na trhy v Liberci, které se konaly tento víkend, kromě desítek českých návštěvníků, přijeli i kupující z Polska a Německa. O zvířata českých chovatelů mají zájem.

Liberecké fauna trhy pořádá Martin Rybář už patnáct let. Jeden čas to vypadalo, že kvůli nezájmu skončí, ale v poslední době poptávka po exotických mazlíčcích opět stoupá.

„Chodí hodně lidí. Někteří na jistotu, třeba nakupovat krmení pro zvířata, co už mají doma. Další pro nové zvíře, jiní se chodí jen kouknout. Protože jsme blízko hranic, přijíždí i hodně Poláků nebo lidé z Německa,“ popsal organizátor trhů.

Na trzích mohou prodávat pouze chovatelé

Na trzích dodržují přísná pravidla a nepodporují kšeftování se zvířaty. „Snažíme se lidi vychovávat, nechceme podporovat business se zvířaty. I my si uvědomujeme, že to jsou živé bytosti a je potřeba se k nim nějak chovat,“ vysvětlil Rybář a vzpomněl například nedávný případ člověka, který si koupil hada pro kamaráda jako dárek k narozeninám a večer volal, že hada přítel nechce a chtěl ho vrátit.

Čínští celníci zadrželi muže, který v kalhotách pašoval přes 100 živých hadů

Koktejl

„Takové případy se občas stávají, a tak se jim snažíme zamezit. Chodí sem hodně dětské kroužky nebo školy, máme to trochu edukační. Vysvětlujeme, že mít zvíře, není tak snadné, jak se může zdát,“ podotkl Rybář.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

O liberecké fauna trhy byl o víkendu zájem.

Přísným okem sleduje i prodejce. „Nerad tady vidím zvířata, která by se neměla prodávat, protože nejsou v dobré kondici. Proto vždy před začátkem kontrolujeme, co sem chovatelé přivezou. Všechna jsou od chovatelů, nic od překupníků. V podmínkách také je, že každé zvíře, které podléhá Citesu (pozn. red. mezinárodní úmluva na ochranu ohrožených druhů rostlin a zvířat), tady musí doklady mít,“ vysvětluje organizátor.

Pro česká zvířata jezdí i kupující z Německa či Polska

Na prodejní trhy po celé zemi jezdí se svými odchovanými mláďaty například Jan Haltuf, který se věnuje přes padesát let chovu želv.

„Zájem o želvy je, protože to je atraktivní zvíře, které u nás v přírodě nežije. Chovatelsky jsou nenáročné, mohou o ně pečovat i děti. Z našeho chovu si je kupují i lidé ze zahraničí. Třeba asi desítku želv si u mě na trhu v Liberci nedávno koupil pán z Německa, který si je odvezl do obchodu. Přijel záměrně nakoupit sem,“ popsal Haltuf.

Liberecká zoo ukazuje unikáty. Otevřela novou expozici tropických ještěrů

Domácí

Pro cizince je totiž lákavá cena v Česku nabízených zvířat i jistota, že koupí mláďata skutečně od lidí, kteří je vychovali od malička.

„Navíc třeba v Německu platí poměrně přísné podmínky k nákupu takovýchto druhů zvířat, a tak jezdí k nám. Polštinu zaslechnu mezi návštěvníky skoro vždycky, němčinu o něco méně, ale zase si lidé z Německa často spojí návštěvu našich trhů i s pobytem,“ dodal Rybář.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Oldřich Dvořák se chovu hadů věnuje desítky let, specializuje se na krajty.

Kromě želv jsou mezi zákazníky dlouhodobě oblíbené třeba agamy vousaté, protože jsou odolnější proti stresu a jde o kontaktnější zvíře. Navíc není tak náročné na péči jako třeba chameleoni, kteří musí mít pravidelné rosení a stabilní teplotu a nelze je nechat třeba pár dní samotné. Naopak třeba hadi bez majitele nějaký čas vydrží.

Had jako mazlíček i luxusní doplněk

„Nejlepší mazlíček je krajta královská. Má rozumný rozměr, nevyroste moc velká a lidem neublíží. Nesní ani čivavu a je to ideální domácí mazlíček, můžete od něj i odjet třeba na dovolenou a hadovi nebudete chybět,“ popsal chovatel plazů Oldřich Dvořák, který se specializuje na odchov různě zbarvených krajt.

Krajtu si můžete od chovatele koupit za 900 korun, ale i třeba za 60 tisíc. Tolik stojí například had, který má ojedinělé zbarvení. Před dvěma lety byla na českém trhu dokonce krajta, která se prodala za 160 tisíc korun.

„Takové hady si kupují lidé, kteří se chtějí s něčím předvádět. Mají třeba nejluxusnější mercedes a chtějí mít i hada za deset tisíc eur, jen proto, aby mohli říci, že ho mají,“ přiblížil chovatel, který se chovu hadů věnuje desítky let.

Výběr článků

Načítám