Hlavní obsah

Žádný odpad, ale ložisko nerostů. Firma chce kvůli zlatu zkoumat hlušinu u Kašperských Hor

Rabí

Žádný těžební odpad, nýbrž důležité ložisko nerostů. Tak se Český báňský úřad vyjádřil o hlušině v bývalém lomu Rabí na Klatovsku. Právě o její průzkum má zájem Západočeská geologická. Materiál totiž pochází ze štoly Naděje u Kašperských Hor, kde je naleziště zlata a wolframu.

Foto: Plzeňský kraj

Bývalý lom v Rabí

Článek

Podle starostů dotčených obcí jde o strategii, jak se k cenným kovům přece jenom dostat. „Pro nás je to dobře čitelné. Společnost stojí o těžbu v Kašperských Horách a Ždánově. Protože v těchto územích chtěla provádět průzkum,“ řekl starosta Jan Voldřich (Kašperky pro život).

Západočeská geologická, ale také státní podnik Diamo a firma Geomin se skutečně v této věci nedávno obrátily na ministerstvo životního prostředí. To žádosti zamítlo, ale první dva uchazeči se odvolali. Mluvčí resortu Veronika Krejčí sdělila, že verdikt zveřejní do konce července.

Je správné udělat včas jakousi inventuru domácí zásob kritických a strategických surovin
jednatel Západočeské geologické Emil Buřič

Jednoduchá taktika

Mezitím právě Západočeská geologická projevila zájem o průzkum v Rabí. Protinávrh podalo Diamo. „Tady si ověří, co všechno hlušina obsahuje, jak ji zpracovat a dostat z ní zlato a wolfram. A pak už budou mít argument, proč jít k nám do Kašperských Hor a také do Ždánova,“ zdůraznil Voldřich.

Firma změnila taktiku. Razí si novou cestu k šumavskému zlatu

Domácí

Stejný názor zastává starosta Rabí Miroslav Kraucher (SNK). „Podle nás je to jednoduchá taktika,“ podotkl. Podle odhadů je v někdejším lomu na 17 tisíc tun hlušiny. Ministerstvo si nebylo jisté, zda jde o těžební odpad. Zastavilo tedy správní řízení a oslovilo Český báňský úřad. „Jedná se o ložisko nerostů,“ potvrdila Krejčí. Rozhodnout teď už musí resort.

Jedovatý arzen

Oslovení starostové doufají, že průzkum nepovolí. „Je tady spoustu otazníků. Ani nevíme, komu hlušina patří. Jde o potenciálně nebezpečný materiál, protože obsahuje jedovatý arzen. Ten se může při manipulaci uvolňovat,“ upozornil Kraucher.

Poukázal nejenom na zdravotní rizika, ale také na vliv na životní prostředí. Podle platného územního plánu jde o oblast v přírodním parku Buděticko a dochází tady k postupné obnově krajiny po těžbě.

Jednatel Západočeské geologické Emil Buřič však odmítl, že by došlo k jakémukoliv ohrožení. „Průzkum by se týkal jenom zlomku uložené hlušiny v podobě povrchových rýh přes celou deponii, abychom ověřili její rozsah a objem. Odebraná polovina bude sloužit k provedení chemických analýz v laboratořích, druhá část se použije jako dokumentační a archivní materiál,“ informoval.

Nutná inventura

Jak Buřič dále uvedl, odborníci následně určí složení rudnin a jejich ekologicky šetrný způsob úpravy. „Odběry vzorků budou pouze krátkodobou záležitostí v rozmezí jednotek týdnů,“ nastínil.

Připustil, že činnosti v Rabí je nedílnou součástí průzkumu v Kašperských Horách a Ždánově. Mimochodem první zmiňované území leží v chráněné krajinné oblasti a také na dosah od šumavského národního parku.

Jednatel společnosti považuje v dnešní turbulentní době za důležité, aby Česká republika rychle zmapovala nerostné bohatství. „Podle nás je správné udělat včas jakousi inventuru domácí zásob kritických a strategických surovin,“ uzavřel.

Průzkum kvůli zlatu a wolframu na Klatovsku ministerstvo zastavilo, firmy se ale odvolaly

Domácí

Výběr článků

Načítám