Hlavní obsah

Začne pršet a spadne signál. Hejnice ohrožuje kromě vody i nefunkční služba

Hejnice v podhůří Jizerských hor straší kromě extrémního počasí, které se na město žene, i nefunkční signál mobilních operátorů. Ve chvíli, kdy začne v oblasti silněji pršet, přestane fungovat. Lidé se horko těžko dovolají a o rozesílání výstražných zpráv nelze ani uvažovat.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je to tak dva roky zpět, kdy to začalo. Když silněji prší, signál obou operátorů, které tady máme, spadne. Sotva se člověk dovolá, někdy pošle esemesku, ale data nefungují vůbec. A to je velký problém, protože nemůžeme rozesílat varovné zprávy a informace občanům,“ popsal starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Starostové pro Liberecký kraj) s tím, že je pak složitá i koordinace záchranných složek. V posledních dvou letech si kvůli tomu prožili ve městě horké chvíle několikrát.

V Hejnicích pokrytí signálem zabezpečuje společnost CETIN a T-Mobile, která infrastrukturu v této lokalitě provozuje a jejíž služby využívá i operátor O2.

Meteorologové rozšířili výstrahu

Počasí

Starosta operátory opakovaně upozorňuje na problém a vyzývá k nápravě, ale nic se neděje.

„Nejlepší by bylo, kdyby nám přivezli takový ten mobilní vysílač, co vozí na koncerty, když je potřeba mimořádně posílit signál. Když deště vyřadí náš stacionární vysílač na kostele, může to způsobit neskutečné problémy při víkendovém extrémním povodňovém ohrožení Hejnicka,“ dodal Demčák.

Společnost O2 se dle svého vyjádření na následující dny intenzivně připravuje a nebere situaci na Hejnicku na lehkou váhu.

„Posílili jsme služby dohledového centra CNOC, kde kolegové v reálném čase vidí všechny výpadky nebo zakolísání v síti, a mohou tak ihned reagovat na nastalou situaci. Ve spolupráci s CETIN pak dokáží velmi rychle řešit opravy nebo, pokud je to technicky možné, tak i alternativní zajištění signálu pro postižené lokality. Zároveň jsme připraveni kdykoli během krátké chvíle svolat krizový štáb,“ uvedla mluvčí O2 Veronika Zachariášová.

Operátor dle svého vyjádření intenzivně řeší možnosti, jak zabezpečit signál v Hejnicích s naším dodavatelem CETIN i společností T-Mobile.

„Řešení vyžaduje větší zásah a je technicky velmi náročné, proto nelze realizovat v krátkém čase. Kolegové ale hledají další možnosti, jak pomoci v nejbližších dnech. Jednou z diskutovaných variant je i umístění mobilního vysílače, jehož možnosti použití kolegové prověřují,“ doplnila k aktuální situaci Zachariášová.

T-Mobile podle starosty prý celou dobu město ubezpečuje, že řešení připravuje, ale nic se zatím nestalo.

Podle vyjádření mluvčí T-Mobile bude ve čtvrtek 12. září večer operátor provádět opatření. „Abychom zajistili stabilitu služeb alespoň částečně odolnou vlivům počasí, dojde ve večerních hodinách ke kompletnímu přepojení vysílače, výpadky způsobené počasím by měly pak být eliminovány ,“ uvedla Patricie Šedivá. Jak doplnila komplikace způsobuje zejména terén.

„Lokalita je v současnosti připojena třemi mikrovlnnými skoky s kapacitou 3 Gbps, spoje jsou nastaveny pro maximální kapacitu. Jedná se o řešení, které je však náchylné k výpadkům v deštivém počasí. Pro zlepšení stavu v lednu 2024 CETIN usiloval o výstavbu optické trasy do lokality Klášter Hejnice. Bohužel majitelé pozemků s tím nesouhlasili a akce byla zastavena,“ dodala Šedivá.

Zástupci O2 místním lidem radí, aby v případě ohrožení života nebo majetku volali na linku 112, která je dostupná, i když síť nefunguje.

ON-LINE: Extrémní lijáky ve střední Evropě jsou důsledkem mimořádně teplých moří, vysvětluje meteorolog

Počasí

Výběr článků

Načítám