Hlavní obsah

Žáci z Ukrajiny mají v Mladé Boleslavi stále vlastní školu

Mladá Boleslav

Dětí prchajících z Ukrajiny pořád přibývá. Podle pravidel už nesmějí existovat vyčleněné třídy pro ukrajinské děti, ty musí být zapojené do běžných tříd. Ty jsou ale mnohde nacpané k prasknutí. V Mladé Boleslavi nejsou jen separátní třídy, ale rovnou celá škola. Dětí ukrajinských uprchlíků je tady tolik, že si město muselo vyjednat výjimku z pravidel.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

V Mladé Boleslavi stále funguje škola pro ukrajinské děti, město dostalo výjimku kvůli vysokému počtu uprchlíků.

Článek

A stále přicházejí noví žáci. „Jen za léto od června do září tady přibyly další dvě stovky cizinců, z toho 140 ukrajinských. Ty už nemůžeme umístit do ukrajinské školy a musíme je integrovat do našich běžných škol,“ řekl Novinkám náměstek mladoboleslavského primátora zodpovědný za oblast školství Daniel Marek (STAN). Podle něj na zdejší základní školy chodí 5500 žáků, z toho je 1100 cizinců, z nich přes 700 z Ukrajiny.

Jazyková bariéra

Zapojování tolika dětí, které ovšem neumějí příliš česky, je pro učitele hodně problematické. „Některé děti jsou schopné i přes jazykovou bariéru brzy všechno dohnat, s některými se domluvíme třeba i anglicky. Některé děti se ale odmítají zapojit, v podstatě je ve škole jen hlídáme, aby rodiče mohli do práce,“ mínila učitelka na jedné ze základních škol v centru Mladé Boleslavi, která si nepřála zveřejnit jméno. „Když je ve třídě třicet dětí, nemůže se učitel čtyřem cizojazyčným věnovat individuálně, co pak ty ostatní, od slabých po talentované, které také nesmíme zanedbat,“ dodávala učitelka.

„Potřebovali bychom ale mnohem víc asistentů pro děti, které vůbec neumějí česky,“ usuzoval Daniel Marek. Mladoboleslavská škola pro ukrajinské děti proto motivuje žáky hlavně k výuce češtiny. „Vždy po třech měsících dělají zkoušku, je vidět progres, zlepšují se,“ uvedla před časem ředitelka základní školy Brigita Šulcová, která dostala ukrajinskou školu na starosti. Když se pak uvolní místo v některé z běžných škol, může žák přestoupit.

Do ukrajinské školy teď podle Marka chodí kolem dvou stovek dětí. „Se zmocněncem pro lidská práva a ministerstvem školství jsme dojednali výjimku, že tady školu můžeme mít. Tolik dětí nejsme schopní integrovat, navíc pořád přicházejí další. Odmítám, aby bylo ve třídách pětatřicet dětí, touhle cestou rozhodně jít nechceme,“ odmítal úplnou integraci na úkor přeplněných tříd Marek.

Rusové odsoudili na osm let zdravotní sestru, kritizovala masakr civilistů v Buči

Evropa

Přítomnost cizinců v Mladé Boleslavi není spojená jen s uprchlickou vlnou z Ukrajiny kvůli válce. I dříve tady bylo kvůli silným zaměstnavatelům v regionu hodně lidí z jiných zemí, zejména z Polska, Slovenska, Mongolska a mnoha dalších míst světa.

Každý čtvrtý je cizinec

Po invazi Ruska na Ukrajinu se situace ještě zdramatizovala. „Další a další uprchlíci přicházejí za rodinami a známými, kteří už tady žijí, a očekávají, že jim pomohou se tady usadit,“ uvedl Marek. Mladá Boleslav tak patří k městům s obrovským podílem cizinců. Podle Marka poslední statistické záznamy ukázaly, že zde žije 48 tisíc lidí, z toho 9000 jsou Ukrajinci. „Když připočítáme další země, vychází, že tady je každý čtvrtý člověk cizinec,“ dodal Marek.

Kvůli obrovské zátěži pro zdejší školy proto město chce stavět novou základní školu pro 540 dětí. „Potřebujeme zabojovat o peníze z dotací, abychom v roce 2026 mohli začít stavět a ideálně v září 2028 školu otevřít,“ uvedl náměstek primátora Marek.

Výuka dějin práv sexuálních menšin nebude povinná

Domácí

Výběr článků

Načítám