Hlavní obsah

Záchranu jezer na okraji Brna zahájí pyrotechnici

Revitalizace Holáseckých jezer, což je chráněné území v katastru městské části Tuřany o rozloze přes dvanáct hektarů, zahájí pyrotechnici. Nutné bude zejména odstranit množství sedimentů ve vodě desítky jezer i v jejich okolí.

Foto: Archiv MMB

Holásecká jezera vytvářejí unikátní oázu klidu na okraji Brna.

Článek

Vyčištění a úpravy břehů patří mezi významné projekty města Brna a radní již schválili dvě výběrová řízení na jejich oživení. Než se však hrábne do bahna, musí se do práce pustit právě pyrotechnici.

„Podle pamětníků nebyla jezera od druhé světové války odbahňována a lze tedy předpokládat, že se ve vodě nebo v nánosech sedimentů mohou nacházet zbraně a munice. Průzkum se bude týkat všech vodních ploch kromě jezera Opleta, které vzniklo až v sedmdesátých letech minulého století,“ upřesnil náměstek primátorky Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Mizí fauna i flóra

Cílem revitalizace jezer, která se využívají i ke koupání či rybolovu, je jejich komplexní obnova a zlepšení stávající situace. Kvůli špatnému stavu vody i zanedbanému okolí klesá počet chráněných rostlin a živočichů. Tato lokalita se řadí mezi zvláště chráněná území ČR v kategorii přírodní památky. Jejím největším problémem je zarůstání a zanášení jezer naplaveninami. I nadále se počítá s volnočasovým využitím Holáseckých jezer pro širokou veřejnost včetně nových míst pro koupání.

Veřejná zakázka se týká revize a aktualizace původní projektové dokumentace pro revitalizaci Holáseckých jezer, která byla zpracována v květnu 2020. „Bohužel jsme v rámci přípravných prací na zadávacím řízení na výběr zhotovitele zjistili chyby a nedodělky v projektové dokumentaci, které bránily realizaci stavby. Proto nyní přistupujeme k její aktualizaci,“ vysvětlil Chvátal.

Lom Seč v Moravském krasu bude přírodní památkou

Tipy na výlety

Předpokládaná hodnota pyrotechnického průzkumu byla vyčíslena na necelé tři miliony korun.

Související témata:

Výběr článků

Načítám