Hlavní obsah

Zachránila jsem si holý život, popisuje seniorka. Hasiči ji vytáhli z domu na poslední chvíli

Sedlnice

I když sedmasedmdesátiletá Františka Sobotíková žije v Sedlnicích na Novojičínsku celý život, takovou povodeň jako letos nezažila. Spoušť, co jí voda nadělala v domku po rodičích, nepřičítá jen vodnímu živlu, ale i špatně postavené protipovodňové stěně na říčce Sedlnici. Hasiči z ji z domu zachraňovali na lanech, evakuovat ji nestihli.

Nejpostiženějším domem v Sedlnicích je zřejmě ten Františky SobotíkovéVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Šlo to strašně rychle. Musela jsem utéct na půdu. Kdyby mi Ilonka Peřinová (sousedka, která ženě poskytla azyl, pozn. red) nezavolala, kde jsem, tak jsem tam asi zůstala po celou dobu,“ prozradila důchodkyně. Když ji tahali z domu hasiči, bylo na dvorku už tolik vody, že by byla celá ponořená. „Zachránila jsem si holý život.“

Protože v domě bylo přes metr vody, je všechen majetek Sobotíkové na odpis. Navíc v domě zůstala po odtečení vody hromada bahna. „Ráno přijdou hasiči i s kontejnerem a bude se všechno vyhazovat,“ nastínila, co ji čeká. Zda bude dům obyvatelný i nadále, až vyschne, rozhodne zřejmě statik. „Já už bych tam asi nebydlela,“ radí sousedce Peřinová.

Také ji čeká úklid. Na rozdíl od Sobotíkové nikoliv vybavení domu, který zůstal před vodou uchráněn, ale úrody ze zahrady. „Veškerá zelenina se musí vyhodit, i brambory, co už jsme měli na zimu. Kousek před námi je totiž servis, a i ten to vyplavilo. Voda vzala všechny chemikálie a oleje a šlo to přes naši zahradu. Všechno je kontaminované,“ povzdychla si Peřinová.

Sousedka radí hráz provrtat

Že byl její dům pod vodou, přičítá Sobotíková špatně postavené hrázi. „Kdyby tam ta hráz nebyla, tak by se to rozlilo až za cestu a paneláky, a nešlo by to všechno ke mně,“ popsala důchodkyně, kterou povodeň postihla v obci zřejmě nejvíce. „Po povodni v sedmadevadesátém chtěli stavět povodňové zdi na obou stranách potoka. Na jedné, té protější, ji postavili. A když začali kácet stromy před mým domem, začaly ujíždět břehy. Museli to tehdy zpevnit pilíři, ale pak došly peníze a stěnu už nepostavili,“ popsala. Vodohospodáři jí tehdy řekli, že kvůli jednomu domu to stejně nemá smysl.

Foto: Pavel Karban

Před vchodem bahno a plot ukrytý pod nánosem větví, listí a dalšího naplaveného materiálu

Sobotíková není ale jediná, komu se současný stav nelíbí. „Tím, že tu protipovodňovou stěnu postavili jen na jednom břehu, tak nás odsoudili k tomu, že všechno teče k nám, protože jinam to nemá kam odtéct. Kdyby tu zeď aspoň provrtali, ať to pomalu odtéká na cestu, tak to má smysl. Ale takhle to mohl vymyslet jen de**. Jinak se to nedá říct,“ nebere si servítky Peřinová.

Podle Sobotíkové nikdy nebylo při povodni v domě tolik vody, jako letos. „V šestašedesátém i sedmadevadesátém jsme byli taky vytopeni, ale ne tak jako teď,“ tvrdí žena.

Bojí se apokalypsy. Sedlnice na Novojičínsku jsou pod vodou, hrozí protržení hrází rybníků

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám