Hlavní obsah

Záchranáři budou mít na semaforech zelenou, vyhnou se kolizím

Mladá Boleslav

Záchranářská auta budou mít průjezd křižovatkami volný. V Mladé Boleslavi dostaly sanitky záchranné služby, nemocnice i vozy policie a hasičů speciální řídicí jednotku, která jim zajistí zelenou na semaforech.

Záchranářská auta budou mít na křižovatkách zelenou.Video: Radek Plavecký, Novinky

Článek

To by mělo zabránit střetům s projíždějícími auty na křižovatkách, kdy záchranářské auto vjíždělo na červenou a ostatní řidiči mu nedali přednost.

„Vytíženost mladoboleslavského stanoviště je vyšší než jinde ve středních Čechách, takže tady bývá i více nehod. Ročně jsou to jednotky kolizí, naštěstí to jsou lehčí nehody, ale vzhledem ke stylu, jakým musíme jezdit, tak nějaké kolize jsou,“ uvedl ředitel středočeské záchranné služby Pavel Rusý.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Záchranářské a nemocniční sanitky v Mladé Boleslavi dostanou při výjezdu zelenou na semaforech.

Nyní je tu vybaveno jednotkou pro přednost jízdy pět sanitek záchranářů, dvě nemocniční sanitky pro urgentní převozy pacientů a po čtyřech jednotkách mají hasiči a policie.

„Už jsem měl možnost systém vyzkoušet a osvědčil se. Nic se nemusí zvlášť zapínat. Stačí, že spustím výstražné znamení s majáky a hned se s tím automaticky propojí jednotka ve voze s křižovatkami. Systém nás zaznamená už daleko před křižovatkou, takže je i čas na to, aby se vyprázdnila, došli chodci a my pak máme volný průjezd,“ řekl Novinkám a Právu řidič sanitky Jiří Schneider.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Záchranářským autům skočí na semaforech v Mladé Boleslavi zelená.

Do systému je zapojena většina nejvytíženějších křižovatek v centru města, další se budou postupně přidávat.

„K pacientům se dostaneme o minuty dřív. Navíc při samotné jízdě je to lepší komfort a bezpečí pro pacienty a pro posádku,“ dodal Rusý. Jinde v kraji tento systém zatím nefunguje. „Něco podobného mají v Praze a pracuje se na tom, aby byl náš systém propojený s pražským,“ dodal ředitel záchranky.

Záchranáři v Praze mají nové vozy, plánují i sanitku pro nakažlivé pacienty

Domácí

Výběr článků

Načítám