Hlavní obsah

Za zneužívání péče postih? Válek koketuje se zavedením malusů

Zdravotní pojišťovny by mohly trestat ty, kdo prokazatelně zneužívají zdravotní péči. Například častými návštěvami pohotovostí. Zavedení takzvaných malusů neboli přirážek k pojistnému, připustil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Donedávna prosazoval jen odměňování těch, kteří se o své zdraví starají a poctivě chodí na prevenci. Státu tím šetří peníze.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Můžeme odměňovat ty, kteří se v systému chovají solidárně a nezneužívají ho. A musíme zahájit diskuzi, co s těmi, kdo jsou na opačné straně barikády,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek koncem května novinářům.

Dosud prosazoval resort jen odměňování těch, kteří systém využívají minimálně, dbají o své zdraví a chodí na preventivní prohlídky nebo screeningová vyšetření. Počítá s tím novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Od trestání se v ní nakonec upustilo. Je však možné, že se změna do zákona ještě při projednávání dostane. Válek očekává náročnou politickou diskuzi.

Zavinili nehodu? Pojišťovna bude vymáhat od zraněných peníze za péči, navrhuje ministerstvo

Domácí

„Těžko mohu někoho cíleně zatížit malusem kvůli tomu, že má nadváhu, užívá cigarety, pije alkohol nebo nezřízeně podléhá slazeným nápojům. To je velmi těžko prokazatelné a špatně se to do systému dostává,“ uklidnil.

„Můžeme ale hodnotit a posuzovat, jak moc je čerpána zdravotní péče, jak moc jsou zneužívány pohotovosti. Pojišťovny mohou hodnotit, jak moc pojištěnec obchází zdravotnická zařízení,“ přiblížil Válek.

Skupina lidí, která se o sebe nestará a nadužívá systém i solidaritu ostatních, není podle ministra malá. Zavedení postihů by je, jak řekl, upozornilo, že tím škodí sobě a ubírají peníze nemocným, kteří třeba potřebují nákladnou léčbu.

Odmítá, že by se případná sankce odvíjela od toho, jaký je zdravotní stav a kondice člověka.

„Je vyloučeno, že přijdete k lékaři, ten nějakým testem zjistí, jestli máte v těle nikotin, pak prověří kvalitu vašich jater a zjistí, jestli to není tím, že konzumujete alkohol, změří vám BMI, nechá vás běžet na pásu, zjistí vaše kardiovaskulární zatížení a podle toho vám pak udělá pojistku. To je blbost. Nejde to a je to nesmyslná představa,“ řekl.

Sporná cesta

Proti trestání těch, kteří se o své zdraví nestarají, vystupuje řada odborníků a ekonomů zdravotnictví.

„Neuvážené zavedení malusů by tak mohlo postihnout ty, kteří nejenže potřebují spíše pomoci, ale především nemají prakticky žádnou možnost se svou situací cokoliv rychle a efektivně dělat,“ míní Jakub Hlávka, ekonom z Iniciativy pro efektivní zdravotnictví.

Zvýšit účast na preventivních prohlídkách podle něj naopak pomůže spíš proaktivní nabízení termínů u lékaře.

Malusy pro chronicky nemocné, kteří nedodržují doporučenou léčbu, nepomohou ani podle Renaty Knorové ze Svazu zdravotních pojišťoven.

„Jako zdravotní pojišťovny za to reálně nemůžeme pojištěncům zúžit rozsah služeb. Spíše musíme najít nějakou cestu, jak je přitáhneme k tomu, aby lépe pečovali o vlastní zdraví,“ řekla v debatě Zdravotnického deníku.

Systém má mnoho úskalí. V Česku je šest milionu státních pojištěnců, kteří pojistné neplatí a není možné jim je zvýšit. Kritizovány jsou i úvahy o tom, že by se některým nezodpovědným omezil například přístup k některým typům péče, jelikož má každý pacient nárok na hrazenou péči.

Stát načrtl „osobní účet“ pojištěnce. Na co půjde odměny využít?

Domácí

Výběr článků

Načítám