Hlavní obsah

Za přísnější zbraňovou legislativu. Pedagogové, studenti i rodiče obětí z fakulty žádají změnu

Šok a zármutek z tragické události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se přetavil do snahy zabránit podobným událostem v budoucnu. Zástupci akademické obce a pozůstalí vytvořili občanskou iniciativu s cílem změnit zákon o zbraních. Poloautomatické pušky a tlumiče by neměly být tak snadno dostupné. Požadují psychotesty pro žadatele o zbrojní průkaz.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Článek

Na petice s cílem zpřísnit zbraňovou legislativu navazuje nová občanská iniciativa Všem, kdo nejsou lhostejní. „Vede nás snaha předcházet do budoucna podobným tragédiím. Jde nám o skutečnou, nikoliv jen formální nebo kosmetickou změnu zbraňové legislativy,“ vysvětluje mluvčí iniciativy David Vichnar motivaci sdružení.

Nová petice má za cíl vyvinout tlak na politiky. Prosincová zkušenost podle iniciativy ukázala, že zákony umožňují příliš volný přístup k poloautomatickým puškám a tlumičům.

„Střelba se stala také proto, že selhaly regulační mechanismy státu. To umožnilo mladému nedoléčenému psychiatrickému pacientovi si pořídit během krátké doby celý arzenál,“ pokračoval Vichnar.

Rakušan: Lékaři budou mít informace o tom, že pacient je držitelem zbrojního oprávnění

Domácí

Vyřazení psychotestů bylo podle iniciativy chybou

Kritizují také absenci psychologického vyšetření v procesu získávání zbrojního průkazu. Upozorňují na paradoxní situaci, kdy například pro řidiče autobusů hromadné dopravy je psychologické vyšetření povinné, pro získání zbrojního průkazu však nikoliv.

„Vyřazení psychotestů při legislativním procesu byla chyba. Rozhodnutí bylo učiněno na základě vyjádření zástupců psychologů a psychiatrů, ti se ale věnují léčení nemocných. Nevěnují se osobní diagnostice zdravých lidí a preventivnímu záchytu osob, které nejsou způsobilé držet zbraň,“ uvedl na tiskové konferenci iniciativy docent Václav Němec z Filozofické fakulty.

Foto: Novinky

(zprava) David Vichnar, Václav Němec, Lenka Šimůnková a Tomáš Hercík na tiskové konferenci iniciativy Všem, kdo nejsou lhostejní

Politická reprezentace po tragédii slibovala nápravu

Záhy po střelbě politici vyjadřovali ochotu přijmout opatření a změnit legislativu. Novela zákona o střelných zbraních, která nyní prochází procesem schvalování, je však podle iniciativy nedostatečná a nereflektuje klíčové požadavky.

„Plošné omezení poloautomatických zbraní a tlumičů u politiků naráží,“ řekl k vyjednávání Němec.

Mezi největší změny patří, že novela policii umožní zajištění zbraní, pokud se u jejich držitele vyskytne podezření na ohrožování pořádku nebo bezpečnosti. Dále nařizuje prodejcům zbraní hlásit policii podezřelé nákupy zbraní a střeliva.

Nově by však ošetřující lékaři měli mít prostřednictvím registru pacientů přístup k informaci o tom, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. O propojení registru zbraní a registru pacientů mluvil ministr vnitra Vít Rakušan po srpnové pracovní skupině pro zbraňovou legislativu.

Petic k zákonu o zbraních vzniklo po tragédii více, některé ale měly za cíl ochránit současné nastavení pravidel. Proti snaze zpřísnit zákony o střelných zbraních se staví některé spolky držitelů zbraní.

Před zachováním současného nastavení varuje i matka jedné z obětí Lenka Šimůnková. „Pokud nepřijmeme opatření a jako společnost se nepoučíme, tak se to může stát znova.“

Celoplošné psychotesty kvůli zbrojním průkazům jsou nereálné

Domácí

Výběr článků

Načítám