Hlavní obsah

Za práva zvířat. Aktivisté v Praze se svlékli do spodního prádla

Asi dvě desítky aktivistů oblečených pouze do spodního prádla se sešly kolem sobotní 13. hodiny na Václavském náměstí, aby vyrazily na pochod Prahou. Přejít chtěli Karlův most a poté se vrátit na náměstí Republiky.

Foto: Petr Horník, Novinky

Účastníci protestu

Článek

Účastníci Lingerie protestu, jak ho nazvali, skandují různá hesla, například: „Kočka, pes i kráva mají svoje práva,“ nebo: „Jejich těla, ne naše!“ Na transparentech stojí, že zvířata si zaslouží svobodu a respekt, že cítí, trpí a milují stejně jako lidé. „Tofu nekrvácí,“ stálo na jiném poutači.

Protest má podle prohlášení, které zaznělo na Václavském náměstí, upozornit na „kruté zacházení se zvířaty v živočišném průmyslu pro maso, mléko, vejce a další produkty“. Nepořádá ho žádná organizace, přišli jednotliví aktivisté za práva zvířat.

Dobytek s řetězy zařezanými do kůže. Chovateli z Jihlavska hrozí trestní stíhání

Krimi

Akce, obvyklejší spíš v západních metropolích, se v Praze konala už potřetí. Podle aktivisty Tomáše Bažanta jsou všichni účastníci vegani, nejedí nic živočišného původu, ani hmyz.

„Přijde nám to zbytečné. Hmyz nepotřebujeme, abychom získali proteiny nebo živiny. Můžeme jíst luštěniny, jiné rostliny. I hmyz má nějakou nervovou soustavu, i když ne tak vnímavou jako u vyšších savců,“ řekl Tomáš Bažant.

Koncept protestu ve spodním prádle se podle něho zrodil v Austrálii a měl velký ohlas. „Fakt, že jsme obnažení, symbolizuje, že i zvířata jsou samostatně bezbranná. Blížíme se jakoby k jejich zranitelnosti,“ uvedl.

Barbarská tradice. Ochránci přírody brojí proti kožešinovým čepicím královské gardy

Koktejl

Související články

Výběr článků

Načítám