Hlavní obsah

Za posilování víceletých gymnázií to schytává Praha i od vlastních politiků

Aktualizováno

Nad záměrem Rady hlavního města Prahy navyšovat kapacity víceletých gymnázií, když akutně chybí místa pro deváťáky na čtyřletých, kroutí hlavou i vládní poslanci, jejichž strany jsou poskládány v koalici stejně jako koalice na magistrátu. Zřídit čtyřleté gymnázium je přitom jednodušší než víceleté. A celý záměr Pražanů je i v rozporu se strategickými dokumenty ministerstva školství.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN)

Článek

Autorem pražské cesty je radní pro školství Antonín Klecanda (STAN), pro jehož kroky nemají pochopení ani spolustraníci včetně poslance Jana Berkiho, člena sněmovního výboru pro školství.

„Mezi ministerstvem, Prahou a Středočeským krajem probíhají jednání, jak zde kapacity středních škol koncepčně vyřešit. Toto ovšem není krok tím směrem. Bohužel je také v rozporu se směrem nastaveným strategickými dokumenty a nepovažuji ho za šťastný,“ napsal Novinkám a Právu.

Přímo do Klecandy se navezl jeho kolega z výboru Pavel Klíma (TOP 09), který je i náměstkem pro školství Jihočeského kraje. „Rozšiřování kapacit víceletých gymnázií v Praze je další nekoncepční řešení radního Klecandy ze STAN a jde v první řadě proti dlouhodobému záměru ČR, který prosadil ministr Bek ze STAN před půl rokem. Jsme pod tlakem zvýšeného zájmu rodičů o víceleté gymnázium pro své dítě, ale to proto, že si chtějí ušetřit soutěže v deváté třídě,“ sdělil.

Praha a Středočeši se přetahují, kdo může za nedostatek míst na gymnáziích

Domácí

V nově schválené předloze rozvoje školské struktury, pod níž jsou podepsáni i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a Zdeněk Hřib (Piráti), se píše, že magistrát bude podporovat u osmiletých a šestiletých gymnázií „posilování stávajících oborových kapacit, případně zřizování nových kapacit anebo zápis nové školy“.

Klecanda připouští, že návrh je v rozporu se strategií ministerstva školství, kterou Praha respektovat musí, ale přesto si za ním stojí. „Kdybychom tuto možnost neschválili, tak nemůžeme ani navýšit kapacitu ve třídách z 20 žáků na 30,“ napsal Novinkám a Právu.

Dodal, že o výstavbě nových škol pro víceletá gymnázia se zatím nejedná.

V Praze dvojnásob zklamaných

Přitom neúspěšní uchazeči o víceletá gymnázia nejsou ztraceni, ale mohou pokračovat na své základní škole. Deváťáci musí hledat jiné obory, které třeba ani neodpovídají jejich schopnostem. Přeplněná čtyřletá gymnázia v Praze mají kapacitu jen na top studenty, přičemž v jiných regionech by se i uchazeči, kteří skončili hluboko pod čarou, dostali na gymnázium rovnýma nohama.

Mrhání talenty? Ani šikovní se na gymnázia nedostali

Domácí

Podle experta na školství KDU-ČSL Davida Šimka, který působí ve Svazu měst a obcí v komisi pro školství, se sice nabízí z dlouhodobého hlediska víceletá gymnázia posilovat, ale i tak by se měla Praha zaměřit hlavně na ta čtyřletá. „V současné době je problém na čtyřletých gymnáziích, a z toho důvodu by se měli v Praze, kde byly obrovitánské převisy právě na čtyřletých gymnáziích, vydat spíše touto cestou,“ řekl Novinkám a Právu poslanec.

Divila se i místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová: „Je otázka, jak je vůbec možné, že pan radní pro školství pro Prahu navrhuje opatření, které je v přímém rozporu se základním strategickým dokumentem ministerstva školství.“

Mnozí rodiče přijímačky na SŠ nepochopili. Někteří taktizovali moc, jiní vůbec

Domácí

Odbornice na školství z ODS, poslankyně Renáta Zajíčková, připustila, že je třeba vnímat rozlišnosti mezi různými kraji a že v Praze je vyšší poptávka po všeobecném vzdělávání, kam spadají i víceletá gymnázia.

„Samozřejmě že hlavní prioritou by mělo být řešení nedostatečné nabídky čtyřletých gymnázií. Myslím si však, že samotné rozšiřování kapacit víceletých gymnázií s tímto není v zásadním rozporu,“ sdělila pražská politička.

V Praze bylo letos 16 procent nepřijatých uchazečů o střední školy, tedy až dvakrát více než v jiných krajích. A jak už Právo před časem popsalo, odborníci se shodují, že právě při těchto do očí bijících disproporcích by mělo vedení města přeměnit třídy víceletých, zejména těch šestiletých na čtyřletá. Na otázky tímto směrem neodpověděl ani primátor Svoboda ani Hřib.

Chudí a bohatí. Přijímačky ukázaly rozdíly

Věda a školy
Související témata:
Antonín Klecanda

Výběr článků

Načítám