Hlavní obsah

Za pomoc Ukrajině dostane Česko od Němců další tanky

Dalších čtrnáct bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3 dostane Česko od Německa. Jedná se už o druhou kompenzaci pro Českou republiku za její dodávky vojenského materiálu Ukrajině, která se musí bránit ruské agresi. První tank z této dodávky bude doručen na konci roku, ty ostatní pak dorazí do začátku roku 2026.

Foto: Ivan Blažek

Tank Leopard 2A4, ilustrační foto

Článek

Poslední dokument, který zaručuje převod tanků, ve středu podepsali zástupci Ministerstva obrany a společnosti Rheinmetall. „Modernizace našeho tankového vojska pokračuje. Nahrazujeme konstrukčně překonanou sovětskou techniku novými moderními stroji, které jsou schopné obstát na současném válčišti,“ konstatovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Pro naše tankisty se jedná o důležitý skok kupředu. Rovněž chci německé straně poděkovat za to, že dokáže tímto způsobem ocenit naši pomoc Ukrajině, která čelí brutální ruské agresi,“ dodala ministryně.

Němci dodají Ukrajině slepené „frankensteinovské“ tanky

Válka na Ukrajině

„Je to zásadní krok dopředu v tom, že přecházíme od sovětské techniky, kde jsme měli problémy jak s výrobou náhradních dílů, tak s úpravami nebo servisem a posouváme se k platformě, která je v mnoha ohledech lepší oproti platformě T-72,“ řekl generálmajor Robert Bielený, jenž podepsal smlouvu za českou stranu.

V předchozích dvou letech už Německo darovalo Česku čtrnáct bojových tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3 na podvozku Leopard 2A4.

Ministerstvo obrany rovněž informovalo, že zahajuje předběžné tržní konzultace o nákupu dalších čtrnácti kusů Leopardů 2A4, zároveň se mezi českou a německou stranou jedná také o nákupu nejnovější verze tanku Leopard 2A8. Pokud se jednání podaří, mohlo by Česko nakoupit 61 kusů tohoto stroje v různých modifikacích a v budoucnu případně pořídit dalších 16 kusů.

Nevadí ani silně obézní ajťáci! Armáda snižuje nároky na zdraví vojáků

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám