Hlavní obsah

Za Babišovy výroky o výbuchu ve Vrběticích zbrojaři odškodnění nedostanou, rozhodl ÚS

Brno

Marně se domáhala odškodného po státu ve výši 15 milionů korun zbrojařská firma Imex Group. Nárok společnost zakládala na výrocích tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) ohledně výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Justice firmě nevyhověla a zbrojaři neuspěli ani u Ústavního soudu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu

Článek

Firma měla v pronájmu muniční sklad ve Vrběticích na Zlínsku v době explozí v roce 2014. Výroky, kvůli nimž se firma neúspěšně soudila, pronesl Babiš v prosinci 2014 v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prohlásil, že se jedná o „velice kontroverzní firmu“, že má „údajně za sebou různé podivné firmy“, že „nekomunikuje se státem“, že „údajně vyvezla zbraně do Konga a bylo to zakázané“ či že odvezla munici do Bulharska, kde „to údajně bouchlo“.

Justice nárok společnosti zamítla s tím, že u Babišových výroků nebyla prokázána nepravdivost a jednalo se o hodnotící soudy, které byly učiněny na podkladě reálných skutečností.

Soudy uvedly, že nebyl naplněn odpovědnostní předpoklad v podobě prokázání nesprávného úředního postupu, vzniku újmy a příčinné souvislosti mezi nimi. „Obecné soudy nepochybyly,“ uvedl v odůvodnění soudce zpravodaj Jan Wintr.

České bezpečnostní složky po výbuchu pojaly podezření, že za incidentem, který si vyžádal dva lidské životy, stáli příslušníci ruské tajné služby GRU. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu ale nakonec případ odložili.

Policisté považovali za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Protože se podezřelí pohybují v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat, nemohli kriminalisté zahájit jejich trestní stíhání.

Už to stačilo. Jste arogantní a bez empatie, napsal Zemanovi syn oběti výbuchu ve Vrběticích

Domácí

Výběr článků

Načítám