Hlavní obsah

Z tlakové níže Boris už napršely dvě třetiny srážek

Z celkového očekávaného úhrnu srážek plynoucích z tlakové níže Boris už napršely dvě třetiny. Nejvíce dešťů se sneslo na oblasti severu a severovýchodu, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Záznam: Povodňová situace v ČR 14.9.2024Video: Novinky

Článek

„Déšť na většině našeho území s proměnlivou intenzitou pokračuje. V nejsledovanějších a nejvíce zasažených oblastech (S a SV území) přibližně dvě třetiny z očekávaného celkového množství srážek již spadly,“ stojí ve večerním sdělení ústavu na síti X.

Podle něj od půlnoci napršelo například na Špindlerovce v Krkonoších 200 milimetrů, v Dětmarovicích to bylo 170 milimetrů, na Rejvízu v Jeseníkách 160 milimetrů, stejně tak na stanici Slezská Ostrava, ve Zlatých Horách a na Labské boudě naměřili shodně 157 milimetrů a na Červenohorském sedle 156 milimetrů.

Foto: X/ČHMÚ

Předpokládaný úhrn srážek od soboty 14.9. 17:00 do pondělí 16.9. 6:00

„Od středečního večera už napršelo na návětří Jeseníků a Krkonoš i kolem 300 milimetrů, přičemž na Špindlerovce již téměř 350 milimetrů. V Novohradských a Jizerských horách, na severním návětří Českomoravské vrchoviny v Pardubickém kraji a na Ostravsku kolem 200 milimetrů.

Půdy i lesy jsou nasyceny

Jak už během sobotního poledne informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), půda už nemá schopnost vodu zadržovat. „Půda i lesy na celém území jsou už nasyceny a nedokážou pojmout více vody. Srážky proto teď budou odtékat už jen povrchově koryty řek,“ uvedl.

Podle ranních sobotních informací spadlo 30 procent předpokládaných srážek a už tou dobou byla půda nasycena.

Na Jesenicku spadlo do vody auto s třemi lidmi, policie je hledá

Krimi

Aktuální povodňová situace v ČR

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Výběr článků

Načítám