Hlavní obsah

Pražané si uspořádají novoroční ohňostroj sami. Vedení města navzdory

Praha
Aktualizováno

Organizátoři minulých novoročních ohňostrojů v Praze založili spolek Ohňostroj pro Prahu a chtějí uspořádat show navzdory rozhodnutí vedení hlavního města nahradit show videomappingem. Peníze chtějí získat formou veřejné sbírky. Magistrát v pátek ohlásil, že tendr na videomapping zrušil a vypíše nový, neboť se přihlásil jediný zájemce.

Záznam: Novoroční ohňostroj v PrazeVideo: Novinky

Článek

„Dostávám stovky dotazů, jak to bude letos s ohňostrojem, a právě podpora našich fanoušků z Prahy a České republiky mě přiměla pokusit se zachránit novoroční ohňostroj v Praze,“ uvedl Martin Peter, designér a choreograf posledních pěti ročníků ohňostrojů v Praze.

Podrobnosti chtějí zástupci sdružení uvést až na začátku prosince. „S ohledem na postoj magistrátu by bylo nestrategické prozrazovat více detailů,“ uvedli Jan Šaršoun s Peterem. Místo a formu prý ale již znají.

Velký ohňostroj musí být schválen

Magistrát letos v srpnu jako důvod pro změnu uvedl negativní důsledky klasických ohňostrojů, především hluk, který ruší zvířata.

„Novoroční ohňostroj je pro mnohé zajímavá podívaná. Ne všichni obyvatelé naší metropole ale tuto zábavu vítají s nadšením. Obzvlášť bychom měli myslet na malé děti, starší osoby a zvířata," uvedl v srpnu předseda klubu zastupitelů Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Rada tehdy zrušení ohňostroje schválila jednomyslně.

Praha ruší novoroční ohňostroj

Domácí

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana ohňostroj mohou lidé uspořádat bez vědomí hlavního města, ale jednoduché to není. „V Praze zas není tolik míst, kde by mohl být velký ohňostroj a odkud by jej případně mohlo sledovat větší množství lidí. Záleží také na jeho rozsahu,“ vysvětlil mluvčí a doplnil, že organizátoři by v případě ohňostroje větších rozměrů museli požádat o povolení příslušnou městskou část a akce by rovněž musela probíhat mimo jiné v koordinaci s městskou policií.

„Je těžké to jakkoliv komentovat, když máme tak málo informací,“ dodal Hofman.

K případnému konání ohňostroje se vyjádřil také primátor Zdeněk Hřib: „Tento rok vedení města rozhodlo, že zvolí namísto městského ohňostroje raději videomapping, aby šlo občanům příkladem. Divoké odpalování občany i turisty totiž zásadně zatěžuje životní prostředí, lidi i zvířata,” sdělil Novinkám Hřib prostřednictvím vedoucí poradců Martiny Vackové.

K financování produkce chtějí organizátoři získat peníze prostřednictvím transparentního účtu, na který může přispět kdokoliv. „Věřím, že lidé o ohňostroje stojí, a tak financování necháváme pouze na jejich vůli a každý obyvatel Prahy, občan Česka i organizace může přispět na náš transparentní účet jakýmkoliv obnosem, a pomoci tak zachránit součást kultury naší země,“ uvedl Šaršoun.

Ohňostroje platilo dříve hlavní město ze svého rozpočtu a vydávalo za ně každý rok okolo jednoho milionu korun.

Praha chystá nový tendr

Hofman v pátek rovněž oznámil zrušení tendru na videomapping. „Veřejnou zakázku jsme byli nuceni zrušit a vyhlásit znovu, protože se do ní přihlásil pouze jeden účastník, který nesplnil její podmínky. Čekáme na právní stanovisko, jakým způsobem je případně možné upravit podmínky zadávacího řízení. Od možné úpravy podmínek očekáváme větší zájem ze strany uchazečů,” řekl mluvčí.

Novou veřejnou zakázku plánuje magistrát podle Hofmana vyhlásit v nejbližší době, pravděpodobně do několika dnů. Vacková doplnila, že se tak stane příští týden.

Výběr článků

Načítám