Hlavní obsah

Z nemocnice v Brně evakuují skoro dvě stovky pacientů

Z Nemocnice Milosrdných bratří v Brně evakuují pacienty do jiných zařízení kvůli hrozbě, že se do areálu nemocnice kvůli aktuálním lijákům dostane voda. Evakuace, jež začala už v pátek, se dotkne více než 180 pacientů.

Evakuace Nemocnice Milosrdných bratří v BrněVideo: Miroslav Homola, Novinky

Článek

O evakuaci Nemocnice Milosrdných bratří v sobotu dopoledne informovala primátorka Markéta Vaňková (ODS). Řeka Svratka, jejíž hladina stoupá, by se sice podle aktuálních predikcí neměla vylít z koryta, nicméně může kanalizací vystoupat do suterénu nemocnice, kde je zdroj elektřiny, doplnil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

„Pacienti jsou v bezpečí,“ řekl novinářům ředitel nemocnice Pavel Piler. Šlo podle něj o těžké rozhodování, nemocnice se však ocitla v bezprostředním ohrožení. Při převozech pacientů pomáhala záchranná služba i hasiči.

Nemocnice se nachází jen pár desítek metrů od vodního toku v ulici Poříčí, tedy od místa, které bylo považováno ve městě za jedno z nejrizikovějších.

Měla tam být stěna, ale není hotová. Na Poříčí v Brně staví protipovodňové zábrany

Domácí

Se stěhováním pacientů, kterých bylo v pátek zhruba osmdesát a v sobotu se odváží dalších sto dvacet, zdravotníkům vydatně pomáhají i hasiči.

Původně se v Brně uvažovalo i o evakuaci pacientů z Vojenské nemocnice, která se nachází v blízkosti řeky Svitavy, ale nakonec tamní vedení informovalo město i kraj, že situaci zvládnou, a dokonce nabídlo volná lůžka i pro stěhované pacienty od Milosrdných bratří.

Tisková konference ohledně evakuace nemocnice Milosrdných bratří v Brně Video: ČTK

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám