Hlavní obsah

Z Fialy je tiktoker. Vstoupil na čínskou sociální síť, před kterou bezpečnostní úřady varují

Seřídil si hodinky, upravil brýle, nahodil sako a za dramatického hudebního doprovodu oznámil: „Premiér je na TikToku.“ Tak vypadá první video oficiálního profilu předsedy vlády Petra Fialy (ODS) na čínské sociální síti, kterou využívají především mladí lidé pro sdílení zábavných videí. Před aplikací přitom dlouhodobě varuje například Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, podle kterého je TikTok bezpečnostní hrozbou.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Museli jsme samozřejmě zajistit v první řadě bezpečnost. Aplikaci máme v telefonu určeném jen pro ni a nikde jinde, díky tomu se vyhneme možnému zneužití citlivých dat,“ uvedl pro ČTK ředitel odboru komunikace úřadu vlády Václav Smolka.

Fiala se novým profilem snaží jít s dobou, TikTok je oblíbený zejména mezi mladými lidmi. Zároveň je ovšem v hledáčku zmíněného NÚKIB, jenž v jedné ze svých zpráv uvedl: „Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích a způsobu, jakým jsou sbírána, nakládání s nimi a v neposlední řadě také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky, jejímuž právnímu prostředí je podřízena společnost ByteDance, která vyvinula a provozuje sociální platformu TikTok.“

Fiala podepsal smlouvu s Vatikánem. Mluví o zpovědním tajemství

Domácí

Smolka ke vstupu Fialy mezi mladé řekl: „Na TikToku jsou dnes minimálně dva miliony Čechů. Naším cílem není z Petra Fialy udělat influencera, ale komunikovat odlehčenou a srozumitelnou formou politiku, kterou premiér dělá, přiblížit mladší generaci jeho pracovní program, názory a pohled na svět.“

Vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek už loni vzkázal poslancům: „Kancelář bere varování NÚKIB velmi vážně, proto jsme se rozhodli přijmout technická a organizační opatření spočívající v zamezení využívání aplikace TikTok v informačním systému Sněmovny. Současně jsem v dopise poslancům a jejich asistentům doporučil, aby na svých pracovních a soukromých zařízeních tuto aplikaci nepoužívali,“ uvedl Plíšek.

Na síti je aktivní i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jeho hlavní video na profilu má přes 900 tisíc zhlédnutí. Babiš podle svých slov rovněž používá TikTok na zvláštním telefonu pro něj vyhrazeném. „Žádný Číňan se mi do ničeho nenabourá,“ uvedl už dříve Babiš.

Je to politický handl, říká Fiala ke smíru ohledně sporu o Babišovo angažmá v StB

Domácí

Výběr článků

Načítám