Hlavní obsah

Witowski v čele DPP končí. Odvoláni byli i obvinění manažeři

Aktualizováno

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) na svém mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva a šéfa podniku Petra Witowského. Ve vedení skončili i manažeři Jiří Špička a Marek Kopřiva, obvinění v kauze týkající se údajných manipulací s veřejnými zakázkami.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Petr Witowski

Článek

„Dozorčí rada projednala návrhy na odvolání personálního ředitele Špičky, technického ředitele Metro Kopřivy a generálního ředitele Petra Witowského. Byli odvoláni,“ oznámil po mimořádném jednání rady její místopředseda Jakub Jiran (Piráti).

Pozice Witowského v představenstvu je podle Jirana spojena i s funkcí generálního ředitele podniku, tudíž končí i jako šéf DPP. Novinky ho požádaly o komentář, zatím bez reakce.

Witowského v představenstvu nahradil dosavadní ekonomický ředitel DPP Jiří Pařízek. „Současně jsme jako dalšího člena představenstva, aby bylo tříčlenné, a tedy usnášeníschopné, zvolili ekonomického ředitele Pařízka,“ dodal Jiran.

Dozorčí rada doporučila představenstvu, aby do svého čela a zároveň do funkce generálního ředitele podniku zvolila dosavadního místopředsedu představenstva Ladislava Urbánka.

Nestačily mu miliony, personální šéf DPP chtěl podle policie i desítky VIP vstupenek

Krimi

Patnáctičlenná dozorčí rada, kterou řídí náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti), má za úkol dohlížet na fungování pětičlenného představenstva stoprocentně Prahou vlastněného dopravního podniku.

Hřib po policejním zásahu minulé pondělí opakovaně uvedl, že bude požadovat konec Witowského. Ten byl sice policií zadržen, ale není mezi obviněnými. Rezignaci tak odmítl s tím, že pro to nevidí důvod. Pokud bude vypsáno výběrové řízení na jeho křeslo, již avizoval, že se do něj hodlá přihlásit.

„Pan Witowski sice tvrdil, že nemá důvod odstoupit. Obhajoval se tím, že není obviněn. Pardon, ale pokud mu ve firmě kriminálka běžně odváděla nejbližší spolupracovníky, tak to řídil blbě. Do MHD jde pětina rozpočtu Prahy a Pražané si nezaslouží, aby se rozkrádal,“ vyjádřil se na síti X Hřib.

„Hlasoval jsem pro odvolání obviněných členů představenstva i pro odvolání ředitele Witowského. Přestože ředitel obviněn nebyl, tak je společně se Zdeňkem Hřibem, manažersky odpovědný za to, co se v DPP poslední roky děje,“ sdělil Novinkám člen dozorčí rady Ondřej Prokop (ANO). Proti hlasoval například Adam Scheinherr (Praha Sobě), který v minulém volebním období byl náměstkem pro dopravu.

Ten zároveň vyzval Hřiba, aby rezignoval na všechny funkce, a hodlá tento návrh zopakovat na čtvrtečním zastupitelstvu. „Není možné, aby pan Hřib jako předseda dozorčí rady dělal, že se ho celá situace v DPP netýká. Naopak. Je za ni přímo odpovědný,“ osvětlil Prokop.

Nynější mimořádné jednání dozorčí rady svolal Hřib už minulý týden v reakci na kauzu týkající se dopravního podniku, kde minulé pondělí zasahovala policie. Následně policie začala stíhat 13 osob, fyzických i právnických, za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek podniku, konkrétně jde o čtyřmiliardovou zakázku na „Komplexní bezpečnostní systém pro Dopravní podnik hl. m. Prahy“ (KBS), schválenou už v roce 2010. Obvinění se průběžně snažili její původní cenu navýšit podle policie o dalších takřka 180,2 milionu korun.

Úplatky manažerům DPP si zapisovali do excelových tabulek

Krimi

Případ navazuje na korupční kauzu Dozimetr, která vypukla v minulém volebním období a taktéž se týká DPP.

Dozorčí rada zároveň v pondělí uložila představenstvu, aby do konce měsíce připravilo zadání výběrového řízení na volné pozice ve vedení podniku, aby 31. října mohly být soutěže vyhlášeny. Představenstvo má také zjistit, kdo je z řad zaměstnanců v kauze obviněn, protože to prý DPP oficiálně zatím neví, a podniknout kroky k hájení pověsti a práv DPP v kauze. „Dosud dopravní podnik není v probíhajícím trestním řízení označen jako poškozený, což způsobuje podniku komplikace v hájení jeho práv. Z našeho pohledu tam vznikla škoda,“ řekl Jiran.

Představenstvo má také posoudit možnost pokračování policií vyšetřované zakázky na KBS.

Mezi stíhanými je i někdejší člen dozorčí rady Jan Marek, který už minulý týden na svou funkci rezignoval.

K situaci v DPP se v pátek vyjádřil i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který uvedl, že požaduje okamžité rezignace obviněných členů vedení podniku či rychlé vypsání výběrového řízení na nového generálního ředitele podniku.

Hřib požadavky kvitoval. „Požadavky pana primátora odpovídají programu mimořádné dozorčí rady DPP, který je známý už od čtvrtka,“ uvedl v pátek náměstek.

„Není k tomu důvod.“ Witowski na funkci šéfa dopravního podniku rezignovat nehodlá

Domácí

Výběr článků

Načítám