Hlavní obsah

Vzpoura lékařů. K protestu se přidají i ambulantní specialisté

Aktualizováno

K protestnímu uzavření ambulancí se rozhodli i ambulantní specialisté. Přidají se k praktickým lékařům, kteří přeruší provoz ordinací 29. a 30. října, pokud jim ministerstvo zdravotnictví příští rok nenavýší úhrady za poskytování zdravotní péče. Obě skupiny si stěžují na to, že je pro ně zachování stávajícího rozsahu péče jinak neudržitelné. Pocítili by to podle nich i pacienti, například v horší dostupnosti péče.

Foto: Bez zdroje

Šéf Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko

Článek

„Stále jsme připraveni jednat. Naším cílem není protest či jakékoli obtěžování pacientů, ale nezbytná náprava stavu úhrad naší péče o ně,“ uvedla rada Sdružení ambulantních specialistů ve výzvě kolegům.

„Přes veškerou naši snahu se do dnešního dne nepodařilo vedení MZ přesvědčit o tom, že není možné již třetím rokem ignorovat inflaci a nárůst nákladů na naši péči, a tím ji (na rozdíl od některých  jiných segmentů) řadit na ‚druhou kolej‘, resp. ohrožovat její funkčnost,“ vysvětlují dále.

Pokud by se k akci nepřipojili, ministerstvo by si podle lékařů zvyklo, že může „dál ubírat peníze – a dopady na finanční stabilitu našich praxí i kvalita a dostupnost námi poskytované péče bude podstatně horší“.

Úhrady za ambulantní specializovanou péči mají podle návrhu ministerstva růst příští rok o 4,7 procenta, letos rostly o šest procent.

Už v pondělí večer ohlásili protest praktičtí lékaři, kterých je asi sedm tisíc. Těm by měly úhrady růst ještě méně, přibližně o 2,8 procenta, byť vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny namítá, že ve skutečnosti to bude kolem 3,5 procenta se započtením bonusů, které praktici dostávají za další služby.

Náklady na zdravotní služby porostou v příštím roce celkem o 3,3 procenta, bez zohlednění největší položky – centrové léčby – to bude kolem procenta.

Vláda uložila ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09), aby bylo hospodaření zdravotních pojišťoven příští rok vyrovnané, čehož se Válek zatím drží, což je také důvodem nespokojenosti některých lékařů. Hospodařit budou pojišťovny příští rok s asi 530 miliardami korun.

Finální znění vyhlášky musí Válek vydat do konce října. Vyjednávání o lepších podmínkách bude dle zástupců resortu teď spíše na pojišťovnách, které mohou protesty odvrátit.

Odbory se nepřipojí

Podporu vyjádřila praktikům v jejich akci i Česká lékařská komora a lékařské a zdravotnické odbory. Napřímo se podle nich ale nemocniční lékaři a zdravotníci nezapojí. Jednak aby se měl kdo o pacienty postarat, ale i kvůli tomu, že zejména na severní Moravě řeší někteří lékaři a zdravotníci následky po ničivých povodních.

To byl také důvod, proč odbory protest původně avizovaný na listopad odložily na příští rok.

„Po zvážení celé situace jsme se rozhodli, že nemocnice budou při této akci zodpovědné. Když zůstanou zavřené ambulance, je potřeba aby měli pacienti kam jít. K protestu se nepřipojíme,“ uvedla šéfka zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

„To, že půjdou lékaři do práce, by si pan ministr Válek neměl vykládat jako projev slabosti,“ řekl k tomu šéf ČLK Milan Kubek. Ministr podle něj dostal další čas na to, aby splnil závazky, k nimž se loni v prosinci zavázal.

Například předložit akceptovatelný zákon sjednocující odměny ve zdravotnictví a navrhnout provázání plateb s průměrnou mzdou tak, aby odpovídaly jejímu 1,5- až trojnásobku.

Komora má k úhradové vyhlášce navržené ministerstvem také výhrady. Stejně tak menší nemocnice sdružené v Asociaci českých a moravských nemocnic, které kvůli četným výhradám chtějí poslat vyhlášku Ústavnímu soudu.

Naštvaní praktičtí lékaři chystají protest. Sedm tisíc ordinací hrozí uzavřením na dva dny

Domácí

Výběr článků

Načítám