Článek
„Výtěry všech zaměstnanců vývařovny byly negativní, stěry z prostředí také. Nebyl tedy důvod, proč provozovnu neotevřít,“ řekla Právu Jana Hejdová z odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Plzni.
Vývařovnu už kontaktovali první lidé žádající finanční kompenzaci. Ze zhruba 145 nakažených zákazníků skončila polovina na několik dnů v nemocnici.
„S lidmi komunikujeme přes telefon a e-maily. Radíme se s právníkem, aby někdo situaci nezneužil a nesnažil se obohatit. Takový případ už jsme zaznamenali,“ řekl Právu zástupce jednatele firmy ZRTAS Pavel Dobiáš.
Jeden ze zákazníků například po podniku žádal uhrazení dovolené pro celou rodinu, i když byl nakažen pouze jeden její člen.
Podnik proti nákazám není pojištěn. Dobiáš připustil, že pokuta v řádu statisíců korun by mohla být pro firmu, která funguje sedm let, likvidační.
Schovejte si účtenky od doktora, radí právník
Podle právníka Milana Dočkala z plzeňské advokátní kanceláře Blažek mají lidé právo požadovat po provozovateli náhradu za způsobenou škodu a podle nového občanského zákoníku také za nemajetkovou újmu - pokud se například nemohli starat o člena rodiny a podobně. Vývařovna by pak měla vše uplatnit na subdodavateli nebo dodavateli.
„Důležité je, aby si lidé nechávali všechny lékařské zprávy, účtenky od léků a další potvrzení související s nákazou,“ uvedl Dočkal s tím, že pokud by provozovatel lidem vzniklé škody neuhradil, nezbývá než vše vymáhat soudně.
Čekání na výsledky
Špagety carbonara vývařovna prodávala v pátek 24. července. Rozbory hygieniků potvrdily, že se bakterie nacházela v pokrmu a ve skořápkách vajec. Závěrečné stanovisko by měl v tomto týdnu učinit Státní zdravotní ústav. Jeho pracovníci nyní zjišťují, zda pokrm a vzorky odebrané pacientům obsahují stejný podtyp bakterie.
Vejce, na jejichž skořápkách hygienici nalezli salmonelu, pocházejí z Ústeckého kraje - konkrétně z české farmy Vejce CZ. Distribuce vajec z podezřelého chovu je pozastavena do výsledku laboratorního vyšetření.
Podle hygieničky Hejdové je důležité, aby podniky zejména v letním počasí neporušovaly chladící řetězec. K produkci toxinů ve vejcích dochází při vyšší než chladničkové teplotě. Důležitá je také úprava vajec. Bakterie se likviduje při minimální teplotě 75 stupňů, která musí trvat alespoň pět minut. Při přípravě špaget carbonara se používají syrové žloutky, které se rozmíchají v čerstvě uvařených těstovinách.