Hlavní obsah

Vyústění sporu Černochové s Řehkou: Obrana zásadně zredukuje účty vojáků na sociálních sítích

Kauza zakázaného twittrového účtu náčelníka generálního štábu Karla Řehky měla v úterý dramatické vyústění na jednání branného výboru Sněmovny. Výsledkem celého sporu je, že ministerstvo obrany zásadně zredukuje počty sociálních účtů a webů, na kterých vojáci a armáda komunikují.

Foto: Twitter/Petr Fiala

Premiér Petr Fiala po schůzce, na které se měly urovnat spory mezi ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou

Článek

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) obhajovala před poslanci výboru svůj krok, který vedl k tomu, že Řehka nemohl založit oficiální účet na sociální síti X a musí využívat svůj vlastní.

Osobně Řehkovi podle svých slov nic nezakázala, ale pouze využila už existující rozkazy předcházejících ministrů, které říkají, že za resort obrany má komunikovat pouze tiskový odbor.

„V odpovědi na žádost náčelníka generálního štábu na zřízení účtu jsem vyjádřila obavu, že by založením tohoto účtu došlo ke tříštění komunikace ministerstva obrany a mohlo by dojít k rozmělňování informací směrem k vojákům a veřejnosti,“ řekla Černochová.

Černochová zatrhla Řehkovi účet náčelníka generálního štábu na síti X

Domácí

Dodala, že kvůli tomu zmapovali sociální sítě a stránky, na kterých armáda a vojáci komunikují, a zjistili že existuje 190 profilů a také 129 webů.

„Jelikož se jedná o enormní množství komunikačních kanálů, kterým resort obrany komunikuje s veřejností, a dochází tak k tříštění informací, rozhodla se ředitelka odboru komunikace Michaela Zacharová připravit zásadní redukci všech účtů a webových stránek,“ uvedla ministryně. Podle ní žádní jiní šéfové bezpečnostních sborů, jako je policie, hasiči nebo tajné služby, vlastní účet nemají. „Zřejmě netrpí potřebou mít jiné účty než ty, které mají v rámci svých institucí, které reprezentují,“ rýpla si do generála.

Řehkovi podle ministryně nikdo nebrání, aby na oficiální účet armády dával zprávy stokrát denně. Dodala, že vojáci budou redukování svých účtů muset strpět, protože zákon je ve veřejném angažování omezuje, za což výměnou získávají výsluhy.

Podle ministryně spor o tom, kdo smí za resort komunikovat a jak, začal už v únoru, kdy Řehka poskytl rozhovor pro iRozhlas, ve kterém řekl, že se budou muset dříve nebo později vrátit k odvodům a nějaké formě vojenské služby.

„Potom si mě kolegové z K5 pozvali a ptali se mě, jestli ministerstvo řídím já, nebo náčelník generálního štábu, který vyhlašuje vojenskou službu bez toho, aniž bychom o tom jako politici měli nějakou povědomost,“ řekla ministryně. Dodala, že se kolegům omluvila a slíbila, že učiní nápravu.

Řehka: Nástěnky nefungují

Řehka na začátku svého vystoupení řekl, že považuje za trapnost hájit, proč jako vedoucí nějakého úřadu chtěl založit v dnešní době účet na sociální síti. „Jsme ve 21. století, oběžníky a nástěnky nefungují. Pracuji s mladou generací, která je na sociálních sítích a nechodí si číst nástěnky. Co je na tom nepochopitelné?“ podotkl Řehka.

Proto jako neúčelné považuje zakazovat vojákům komunikaci. „Ale usměrňovat ji, aby šla správným směrem,“ dodal generál.

Z armády se stalo politikum a důvěra lidí klesla

Domácí

Řehka chápe, že vojáci mají logicky a správně omezena některá práva. „Například se nesmí angažovat v politických stranách, ale nikde není řečeno, že nesmí komunikovat,“ oponoval Řehka.

Podle něj je správné vyžadovat, že vojáci nesmí ohrozit vážnost a důstojnost armády. „Jsem bytostně přesvědčen, že jsem neporušil žádné právo ani rozkaz, a nemyslím si, že snižuji důvěryhodnost ozbrojených sil,“ řekl Řehka.

Kritika z ANO

Celou diskusi inicioval poslanec ANO Pavel Růžička, který se Černochové provokativně zeptal, jestli obranu řídí ona, nebo už vojáci. „Asi to paní ministryně vede špatně, ale od té doby, co do funkce přišel generál Řehka, tak se lidi utrhli. Co za generála Opaty nebylo možné, je dnes normální a každý je specialista na politiku,“ řekl Růžička.

Podle něj není možné, aby si vojáci dělali z politiků, byť opozičních, srandu. „Moc dobře si pamatuji, jak v roce 1993 jsme z armády vyhnali politruky. A teď se nám tu rodí noví politruci, kteří nám říkají, co je správné číst,“ dodal Růžička.

Předseda výboru Lubomír Metnar (ANO) do diskuse vstoupil s tím, že pevně doufá, že Černochová a Řehka se přes rozpory přenesou a budou dál spolupracovat, protože bez jejich součinnosti resort obrany nemůže fungovat.

Mezi Černochovu a Řehkou to skřípe od loňského června. Tehdy se objevila informace, že Řehka zvažoval rezignaci kvůli tomu, jak Černochová zasahovala do jeho práce. Odchod z funkce mu měl rozmluvit premiér Petr Fiala.

Od té doby se vztahy sice normalizovaly, ale podle pozorovatelů je komunikace více než studená.

Uhasil Fiala spory mezi Černochovou a Řehkou? Výstup ze schůzky budí rozpaky

Domácí

Výběr článků

Načítám