Hlavní obsah

Vystrčil je v Kyjevě

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se v Kyjevě ve středu účastní summitu Mezinárodní krymské platformy, která koordinuje snahy o ukončení ruské okupace tohoto ukrajinského poloostrova. Krymská platforma vznikla v létě 2021 na základě iniciativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Foto: Senat.cz

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (vlevo) a náměstek ministra zahraničí Ukrajiny Jevhen Perebyjnis

Článek

Vystrčil připomněl svá slova z roku 2021, kdy uvedl, že „anexe Krymu nemůže být obdobou našeho mnichovského ‚o nás bez nás‘“.

„Vývoj od anexe Krymu nám ukazuje, že pokud je naše podpora nedostatečná, tak se Rusko nezastaví,“ dodal s tím, že mírová jednání musí probíhat za účasti Ukrajiny a jejich výsledek musí být pro Ukrajinu akceptovatelný.

Prezident Zelenskyj v úterý uvedl, že rámci svého „plánu vítězství“ hodlá válku ukončit letos na podzim.

Blinken: Írán dodal Rusku balistické rakety a Moskva je v nejbližších dnech použije

Válka na Ukrajině

Naposledy byl Vystrčil v Kyjevě loni na podzim, kdy si mimo jiné připomněl památku obětí hladomoru na Ukrajině ze 30. let minulého století. Tuto návštěvu hodlá využít i k uctění obětí násilných deportací totalitním sovětským režimem.

Krymská platforma sdružuje celkem 70 zemí a schází se na třech úrovních – na úrovni nejvyšších ústavních činitelů, parlamentní na úrovni šéfů parlamentů a v expertním složení.

Zelenskyj: Na podzim chci ukončit válku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám