Hlavní obsah

Vyšší slevy na děti? Lidovce podpoří i Starostové a Piráti

Daňové slevy na děti by se mohly zvýšit. Lidovecký návrh podporují i Piráti a Starostové, v koalici se o něm povedou jednání v příštích týdnech v rámci debaty o rozpočtu. Slevy se neměnily od roku 2021. Státní kasu by vyšly na miliardy korun, podle Pirátů by mohly být pokryty zrušením některých dotací ministerstva průmyslu.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

TK vlády v Poslanecké sněmovně před jednáním o důchodové reformě. Poslanec KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Článek

„Dlouho se odečitatelná položka nezvyšovala. Uvidíme, jestli se v rámci koalice dokážeme shodnout. Je to naše priorita. Finále jednání o rozpočtu nás čeká příští a přespříští týden,“ řekl Novinkám ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Lidovecký poslanec Michael Kohajda už dříve upřesnil, že „maximální“ varianta zvýšení slev na děti by počítala s náklady asi 8,39 miliardy korun. Sám by upřednostnil raději zvýšení slev na děti než zvýšení slev na každého daňového poplatníka o sto korun, což by vyšlo rozpočet asi na šest miliard. „Myslíme, že je lépe pomoci adresně pracujícím rodičům s dětmi rozumnou částkou než každému o stovku,“ poznamenal Kohajda.

Na nejvyšší slevy by mohly podle lidoveckého návrhu dosáhnout rodiny se třemi dětmi, které by si mohly polepšit o 14 400 korun ročně, rodiče se dvěma potomky by mohly získat až 7200 korun a rodiče s jedním až 2400 korun.

Dusno v pětikoalici houstne

Domácí

Osekejte dotace, radí Piráti

Zvyšování schodků veřejných financí si lidovci nepřejí. Kde by na to stát vzal, je podle Výborného předmětem vládní debaty. Piráti do ní přicházejí s návrhem škrtat „zbytečné dotace“.

„Poslal jsem už tipy panu náměstku Valentovi k vyhodnocení například různých dotací na údajné inovace na ministerstvu průmyslu a obchodu, jestli má smysl platit některým firmám vývoj docela běžných technologií a produktů, které lze vyvíjet komerčně. Počkám si tedy na vyhodnocení,“ napsal Novinkám předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

„Jako Piráti bychom rádi prosadili jak zvýšení daňové slevy na poplatníka, tak na dítě, nicméně musíme se držet v mezích schváleného deficitu,“ poznamenal.

Vyšší slevy na děti by mohlo podpořit i hnutí STAN, návrh však nesmí být spojený s vyšším zdaněním bezdětných. „Myslím, že cestou je hledání úspor například ve více cílené podpoře ze strany státu. K tomu nám pomůže řada reforem, například redesign dávkového systému, nová politika zaměstnanosti, ale také třeba sociálně integrační podnikání,“ uvedla poslankyně sociálního výboru Pavla Pivoňka Vaňková. Záležet bude podle ní na příjmech státního rozpočtu v příštím roce.

Opatrněji se k návrhu staví občanští demokraté a TOP 09. Obávají se totiž zvyšování výdajů ze státního rozpočtu. „Jsem pro, abychom dělali prorodinnou politiku, také si myslím, že je rodina základ. Ale je otázkou, zda jít cestou zvyšování slev. Možná rodinám více pomůžeme jinými nástroji, jako jsou flexibilní pracovní úvazky, usnadnění rodičům návratů z rodičovských dovolených do práce, snadnější kombinace práce a starání se o děti, zvýšení kapacit dětských skupin a školek,“ dodal místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Alarmující výzkum: Běžné děti v 90. letech měly lepší fyzičku než dnešní mladí sportovci

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám