Hlavní obsah

Výpadky léků hlásí firmy stále pozdě, tvrdí lékárníci. Ústav řeší stovku stížností

Ordinace lékařů se nyní plní pacienty se sezonními angínami i zápaly plic. Některá antibiotika ale stále nejsou dostupná a lékaři musejí sáhnout po jiných alternativách. Situace je podle nich lepší než loni. Nově musejí výrobci hlásit přerušení dodávek včas a zajistit u ohrožených léků zásoby. Objevují se ale první stížnosti na nedodržení této povinnosti.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kvůli tlaku na nízkou cenu podle lékárníků a firem léky z českého trhu mizejí

Článek

„Párkrát volali z lékárny, že potřebují změnit sílu antibiotik, ale jinak problémy nebyly. Stane se, že není třeba typ očních kapek s antibiotiky, ale je možná náhrada. Předtím nebylo nic,“ popsala praktická dětská lékařka Ilona Hülleová.

Potřeba jsou zejména pro pacienty s letními angínami, zápaly plic, ale i s černým kašlem, který se stále ještě objevuje.

Výpadek mají například antibiotické sirupy Ospen užívané zejména dětmi mladšího věku, některé až do poloviny října, jak uvádějí přehledy Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Pacient by měl chtít od svého lékaře, ať mu předepisuje lék, který je dostupný. Vždycky je nějaká varianta léku a jeho účinné látky dostupná,“ vzkázal ministr Vlastimil Válek těm, kteří mají pocit, že se situace s výpadky proti loňsku nezměnila. Léky, které se přestaly vyrábět, jako třeba endiaron na průjmy, už ale nebudou.

Česku mohou zase chybět antibiotika. Kvůli Německu

Domácí

Dětské antibiotické sirupy by měly být součástí zásob ve státních hmotných rezervách, jejichž zajištění se připravuje. Podle Válka to pokryje zásobu na podzim.

Sirupy Ospen jsou teď jedněmi z přibližně 30 léčiv, která úřady od června zařadily mezi tzv. omezeně dostupné. Jde například o oční kapky, mast Framykoin nebo o léky na schizofrenii a úzkosti. Kvůli tomu musejí nově výrobci po přerušení dodávat do Česka balení ještě měsíc až dva. Aktuální skladové zásoby musejí u těchto léků hlásit i lékárny.

Podle úřadů ale část výrobců pravidla porušuje.

„Máme tři podněty na nezajištění povinných dodávek a kolem 130 podnětů na nehlášení dodávek u distributorů,“ uvedl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Tomáš Boráň.

Nejvíce stížností chodí od lékárníků. „U hlášení výpadků v dodávkách ze strany výrobců se setkáváme s jejich pozdním nahlašováním,“ uvedl prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

„Česku se problémy vyhnuly“

Ministr Válek je přesvědčen, že Česko žádný zásadní problém aktuálně nemá. Pomohla podle něj nová pravidla pro hlášení výpadků ze strany firem a rychlá reakce úřadů, které sehnaly včas alternativy. Buď je dovezly ze zahraničí, nebo se našla náhrada na českém trhu.

„Výpadků a problémů bylo v Evropě za posledních pět měsíců obrovské množství a Českou republiku vlastně vůbec nepostihly. Pacient ani občan to nezjistili,“ tvrdí ministr.

Za letošní půl rok přerušilo dodávky 82 nenahraditelných léků, problém byl se sehnáním náhrady u 14. „Za letošní rok nevidíme zásadní vzestup ukončení nebo přerušení dodávek. Problematických výpadků je méně než jedno procento, většina se dá řešit,“ doplnil Boráň.

Praktičtí lékaři se shodují, že situace je přehlednější, než byla loni. V systému vidí, který lék je aktuálně ve výpadku, a mohou předepsat jiný, případně se dohodnout s lékárníkem na změně, která je stejně účinná.

Stejně tak si mohou najít pacienti v aplikaci eRecept lék s omezenou dostupností, který jim lékař předepsal. Mapa ukáže dvacet nejbližších lékáren, kde mají přípravek na skladě, a podle dosavadních ohlasů se zdá, že dobře funguje.

Do které lékárny nejezdit? Pacienti uvidí léky s omezenou dostupností v mapě

Domácí

Výběr článků

Načítám