Hlavní obsah

Výpadek postihl i pražské letiště

Aktualizováno

I pražské Letiště Václava Havla postihl v pátek výpadek odbavovacího systému. Docházelo tak ke zpoždění některých odletů. Během dopoledne se podle vyjádření letiště podařilo situaci stabilizovat. Cestující dotčených společností jsou odbavování v náhradním systému, případně ručně.

Záběry z letiště Václava Havla během výpadku systémůVideo: Novinky

Článek

„Letiště Praha postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností. Dochází tak ke zpoždění některých odletových linek,“ uvedlo letiště kolem půl desáté ráno.

„Aktuálně je situace stabilizovaná, dotčené lety se daří odbavovat v náhradním systému nebo manuálně,“ doplnilo letiště nedlouho před 11. hodinou.

Problémy se zpožďováním letů hlásila v pátek i další, nejen evropská letiště. Lety z Prahy nabíraly zpoždění v řádu desítek minut. Kolem jedenácté hodiny letiště evidovalo tři zpožděné lety z této příčiny. Informace o svém letu najdou cestující na webových stránkách letiště.

Microsoft: Na výpadku pracujeme

Evropa

Policie k výpadkům uvedla, že zatím neplánuje nasazení vyššího počtu příslušníků.

„Policisté na všech našich mezinárodních letištích jsou připraveni dávat informace a dohlížet nad veřejným pořádkem, pokud by to bylo potřebné, ale zatím to potřeba není a pravděpodobně ani nebude,“ uvedl mluvčí policejní Služby cizinecké policie Josef Urban.

„Inspektoráty situaci sledují. Letiště jsou místa, kde je větší počet lidí a budou tam delší čas, než by chtěli,“ dodal Urban.

Kvůli výpadku počítačových systémů byl na některých světových letištích dočasně zastaven provoz. Několik amerických leteckých společností požádalo v souvislosti s výpadkem americký letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů.

Problémy kvůli výpadku IT systémů hlásila i další odvětví. Na některých počítačích se systémem Windows se objevily chybové hlášky s modrou obrazovkou.

Napravit IT výpadek potrvá až několik dnů

Ekonomika

Výběr článků

Načítám