Hlavní obsah

Výhrůžky školám mohou být hybridní válka proti Evropě, zní z policie

Aktualizováno

Dva dny po sobě obdržely stovky škol napříč Českou republikou anonymní oznámení o tom, že jsou zaminované. Policisté žádnou výbušninu nenašli a při pátrání po autorovi výhrůžek pracují s několika možnostmi, kdo za nimi stojí. Jednou z nich je i ta, že jde o hybridní válku na internetu napříč Evropou.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jedna z prověřovaných verzí je, že toto bude součástí nějaké hybridní války, která probíhá v rámci celé Evropské unie. Děje se to nejen v ČR, ale také na Slovensku a například i v Litvě,“ řekl ve středu Novinkám mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK), jejíž vyšetřovatelé spolupracují rovněž se svými slovenskými kolegy, kteří v úterý řešili podobnou výhrůžku školám.

Ve druhý školní den šlo v ČR celkem o 500 škol napříč celou republikou. Ve středu byl jejich počet jen o něco málo nižší. „Přibližně se jedná o 450 škol, nejen těch základních,“ upřesnil Moravčík. Jen v Praze jich byla více než stovka, které výhrůžku obdržely.

Policie prověřuje další výhrůžku školám, tentokrát na středu a nejen ZŠ

Krimi

Dosud neznámý pisatel je poslal e-mailem s tím, že hrozil výbuchem v určitý čas, spekulovalo se o poledni, ale policie konkrétní dobu neupřesnila. E-maily přišly do škol dva dny po sobě, což je pro policii novinka.

„Nic takového se dosud nikdy nestalo. Takhle na začátku školního roku je to poprvé,“ připustil policejní mluvčí, že jde o první zkušenost policie s takto opakovanými výhrůžkami bombami ve školách několik dnů po sobě hned v prvních dnech školy.

O vyklizení rozhodli ředitelé škol

Celkem je v Česku podle údajů ministerstva školství více než 4200 základních škol, zhruba 5400 mateřských škol a přes 1300 středních škol.

Žádnou z nich policie podle jeho slov neevakuovala. „Vedení škol jsme už v úterý sdělili, že nemusejí řešit žádná omezení, takže pokud byly nějaké školy vyklizeny či uzavřeny, rozhodli o tom sami jejich ředitelé a ředitelky,“ nastínil mluvčí prezidia.

Školy mají vlastní vnitřní předpisy a v případě mimořádných událostí i krizové plány od ministerstva školství. V okamžiku nahlášení hrozby výbušninou je na danou školu vyslán policejní důstojník, který jí podle konkrétní situace předá pokyny.

„Ty nyní za nás jako za policii zněly, že ve škole proběhne za provozu prohlídka budovy a že není třeba přistupovat k nějakým zásadním omezením výuky a chodu školy,“ podotkl Moravčík.

Za výjezdy pachatel nezaplatí

Pokud by se policii podařilo pachatele výhrůžek zadržet, podle Moravčíka po něm bohužel nelze následně vymáhat finanční satisfakci za zbytečné výjezdy policistů do škol a k jejich prohlídkám.

„Nejde to po něm vymáhat, protože by ta opatření ani nešlo spočítat. Nejde o nějakou konkrétní zakázku či něco podobného, takže by tam nebyla stanovena konkrétní škoda. Mohou se s případnou způsobenou škodou přihlásit samotné školy, ale policie za výjezdy ne,“ dodal Moravčík.

„Odpovědnost má ředitel“

Ředitele škol při hrozbě bombou čeká vždy těžké rozhodování. „Tentokrát nás vynechali, ale na jaře nám přišel výhružný mail ze švýcarského serveru, že v baráku máme bombu. Pachatel nebyl dopaden. Ale vždy je třeba zavolat policii a řídit se jejími instrukcemi. To se nedá podcenit. Z 99 procent to bude podvod, ale co kdyby to byla pravda,“ popsal Novinkám šéf Unie školských asociací a ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze Jiří Zajíček.

Připustil, že krizový manuál z dílny ministerstva školství ředitelé k dispozici mají, ale finální rozhodnutí je beztak na nich.

„Ve chvíli, kdy je taková hrozba, tak si snad žádný ředitel nevezme na svou odpovědnost, že tam ty děti nechá. Odpovídá za zdraví a bezpečnost ve škole. I když policie dá doporučení, že není třeba evakuace, kdo by nesl odpovědnost, kdyby tam něco explodovalo? To ředitel odpovídá za zdraví a bezpečnost ve škole,“ uvedl.

Podle něj se také těžko dají vyčíslit škody, pokud by byl pachatel dopaden. „Možná by se dala spočítat cena nevydaných obědů, ale jinak žádná další materiální škoda asi nenastala,“ řekl Zajíček. Podle něj ani děti zjevně neutrpěly psychickou újmu a den volna vzaly sportovně.

„Ještě jsem je upozornil, že pokud by se to mělo opakovat, tak se bude výuka nahrazovat v sobotu, aby někoho nenapadlo, že by si takto zařizoval volno,“ dodal.

Vláda spolupracuje se Slovenskem. Zkušenost už má

To, že si z mimořádné situace mládež moc nedělá, potvrdila i matka středoškoláka z Prahy. „V úterý večer mi řekl, že nejde do školy, protože se dočetl, že na druhý den to má ve 12:00 bouchnout. Ujistila jsem ho, že do té doby stihne ještě první tři hodiny. Ale omluvenku na další vyučování jsem napsala. Jestli ji využije, uvidíme večer,“ popsala Novinkám.

Od úterý je pod palbou vyhrůžek například ZŠ Jana Wericha na Praze 17. „Považujeme za důležité vás informovat o opakujícím se zaslání výhružného e-mailu na naši školu. Vedení školy vše nahlásilo policii, která nás informovala, že tento e-mail vyhodnocuje jako poplašnou zprávu. Tímto vás informujeme, že provoz školy zůstane beze změn za zvýšených bezpečnostních opatření. V čase od 10:35 do 11:30 hodin budou dnes děti mimo budovu školy,“ sdělila rodičům ředitelka školy Zuzana Martinovská.

Rakušan: Nic nepodceňujeme

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nelze situaci podceňovat. „Podobné útoky postihly i školy na Slovensku. Cílem je vnést strach, nervozitu a tento modus operandi jsme viděli i v jiných částech Evropy. Chtěl bych jasně říci, že se těmto hrozbám věnujeme s maximálním nasazením a nic nepodceňujeme,“ zdůraznil s tím, že spolupracuje i se slovenskými kolegy.

Se slovenskými protějšky spolupracuje i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Připomněl, že otázky bezpečnosti ve školách resort řeší od střelby na filozofické fakultě. Vrátil se ještě k incidentu v domažlické škole, kde dívka v úterý pobodala dva spolužáky.

„Věnujeme pozornost prevenci takových situací, otázkám duševního zdraví a nepochybně to ovlivní jednání o rozpočtu školství, kde ministerstvo školství usiluje o systémové řešení financování pozic školních psychologů.“

Školám někdo znovu vyhrožuje explozí

Krimi

Související články

Školám někdo znovu vyhrožuje explozí

Školy napříč Českou republikou znovu obdržely výhrůžky, podobně jako v úterý, kdy jim do e-mailových schránek přišlo oznámení o tom, že jsou „podminovány“....

Výběr článků

Načítám