Hlavní obsah

Při výbuchu munice v Libavé zahynul voják. Dalších osm lidí je zraněných

Libavá
Aktualizováno

Vážná nehoda se v pondělí dopoledne stala ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, kde vybuchla zatím blíže neurčená munice, uvedla armáda. Při explozi přišel jeden voják o život, dalších osm lidí bylo zraněno. Na místě zasahovaly vrtulníky záchranné služby. Událost řeší Vojenská policie.

Armáda vyšetřuje výbuch v LibavéVideo: Aktu.cz

Článek

„Na místě bylo zraněno sedm vojáků z povolání a jeden občanský zaměstnanec. Jeden voják na místě bohužel zemřel. Všichni byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Podle obrany k incidentu došlo krátce po jedenácté hodině dopolední. „Došlo k výbuchu zatím nespecifikované munice ve Výcvikovém prostoru Libavá, konkrétně v prostoru trhací jámy Čermná. Munice vybuchla během plánovaného výcviku pyrotechniků,“ dodala obrana. Blízcí zraněných a zemřelého vojáka byli o nešťastné události vyrozuměni.

Na místo letí ministryně obrany Jana Černochová. „Mířím na místo výbuchu, abych se bezprostředně seznámila s jeho následky a poděkovala všem složkám za profesionální zásah,“ uvedla Černochová.

Stav zraněných není jasný

„Na místě máme hlášeno devět zraněných. Čtyři z toho jsou transportováni k nám do FN Olomouc, čtyři do Vojenské nemocnice Olomouc, jeden byl ošetřen na místě. Z těch čtyř jsou dva již u nás, protože byli transportováni letecky. Nelze se v tuto chvíli ale vyjádřit k jejich stavu,“ řekl Novinkám mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Mluvčí kolem 14. hodiny upřesnil, že dva zranění, kteří mířili k nim, byli nakonec převezeni také do vojenské nemocnice. Dva vojáci, kteří již jsou ve fakultní nemocnici, mají středně těžká zranění.

„Jsou hospitalizováni na naší traumatologické klinice a mimo bezprostřední ohrožení života. S ohledem na jejich blízké a po dohodě s Armádou ČR nebudeme v tuto chvíli poskytovat další bližší informace k jejich stavu,“ doplnil odpoledne Fritscher.

„Máme tam dvě posádky, na místě je i letecká záchranná služba z jiného kraje. Víc informací nemůžeme poskytnout, vše je v gesci armády,“ upřesnila pro Novinky mluvčí krajských záchranářů Lucie Mikisková na dotaz, kolik je na místě zraněných a jaká zranění utrpěli.

„Vyšetřuje to Vojenská policie. Jsou tam dva vrtulníky záchranné služby, které poskytují pomoc zraněným,“ poskytla stručné vyjádření pro Novinky mluvčí armády Magdalena Dvořáková.

„Převzali jsme si místo události a zahájili úkony v trestním řízení,“ řekla Novinkám bez dalších podrobností mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Podrobnější informace podle ní poskytne výhradně Armáda ČR.

Okolní obce nikdo neinformoval

V obcích okolo vojenského prostoru nic mimořádného nezaznamenali. „Celý den jsem v lese a nezaregistroval jsem nic neobvyklého. Žádné výbuchy, žádné houkání sirén ani vrtulníky. Z armády nás ani nikdo neinformoval, že by se něco stalo. Je to ale čerstvé. Pokud tak učiní, bude to podle mého trvat delší dobu,“ řekl Novinkám místostarosta Města Libavá Petr Novák.

V podobném duchu hovořil i starosta Mrskles Jakub Dostalík. „Doneslo se k nám, že se něco ve vojenském prostoru stalo. Nic o tom ovšem nevíme. Nikdo nás neinformoval. Ani jsme nic, co by se vymykalo z běžného rámce, neslyšeli, ač mám otevřená okna. Viděl jsem jen projíždět obcí sanitky a republikovou policii,“ řekl Novinkám Dostalík.

Před deseti lety zasahovaly bezpečnostní složky i armáda u výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Při explozi prvního skladu v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad vybuchl o dva měsíce později. Až v roce 2021 se ukázalo, že jsou do incidentu zřejmě zapojeni příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU - Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

Foto: Aktu.cz

Armáda vyšetřuje výbuch v Libavé

Soud definitivně zprostil obžaloby vojenského pyrotechnika za smrtelný výbuch v Brdech

Krimi

Výběr článků

Načítám