Hlavní obsah

Výborný: Škrtání lidovců z kandidátek Spolu se nesmí opakovat

Marek Výborný jako předseda povede lidovce do sněmovních voleb v roce 2025, ve kterých chce strana kandidovat dál v koalici Spolu. V rozhovoru pro Novinky říká, že bez lidovců ve Spolu by Petr Fiala nadále premiérem po volbách nebyl.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný

Článek

Lidovci chtějí změnu, jak ji zařídíte?

Změna bude nejen v tom, že sjezd zcela obměnil předsednictvo. Jasně ukazujeme, že jsme strana, která má osobnosti a je schopna jim dát prostor, aby nám vyrostly další talenty, jako je Honza Grolich.

Lidovci si zvolili do vedení Miss Evropa. Skoro všemi hlasy

Domácí

Jak se chcete prosadit v rámci Spolu, přece jenom jste ve stínu ODS?

Úspěch Spolu je možný jen, když budou silné všechny tři strany. Nechceme se emancipovat na úkor někoho dalšího. Chceme se všichni najít ve společném programu i osobnostech, které budou kandidovat.

Cíl je jasný - vyhrát a sestavovat vládu, která zabrání nástupu populistů, extremistů a komunistů. V pěti krajích si to už zkoušejí. A ti sekáči se nezakecají a hrozí, že to zkusí i za rok po sněmovních volbách. Nebudeme dělat antikampaň, ale musíme našim voličům jasně říci, co jsme ještě schopní splnit a co už nestihneme a proč. A rozumný volič to pochopí, vstane z gauče a půjde volit.

Díky pochybnostem v ODS hrozí, že budete mít na kandidátkách menší zastoupení nebo že budou odmítáni takzvaní skokani, jako to bylo v případě eurovoleb. Tehdy vás donutili stáhnout Hayata Okamuru. Jak to vyřešíte?

Ti nejlepší mají být vepředu. My jsme si té odpovědnosti vědomí a i ODS dobře ví, že koalice Spolu bez lidovců nemůže uspět tak, aby Petr Fiala mohl být nadále premiérem.

Na sjezdu zaznělo, že vyškrtnutí Hayata Okamury bylo ponižující a že byste to už neměli dopustit.

Ano, je to jasné ponaučení, a jistě si toho jsou vědomi i kolegové z ODS, že se to nesmí opakovat.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Sjezd KDU-ČSL v Olomouci. S ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (vlevo).

Čím chcete být jako lidovci v rámci Spolu jiní a zároveň tuto koalici nerozbít?

Nic rozbíjet nebudeme. Přinášíme odpovědnou solidaritu, tedy témata, která hájí zájmy rodičů, jejich dětí nebo která pamatují na lidi žijící na venkově.

Je to škála věcí, které jdou napříč ministerstvy, od dostupného bydlení přes školství. A nejde jen o jejich dostupnost, ale i kvalitu. Sebekriticky říkám, že naše vláda ve vzdělávání neudělala to, co slibovala, a příští čtyři roky máme opravdu co dohánět.

Už jste jednou říkali, že budete sociální svědomí koalice Spolu. A teď jste na dvou procentech v průzkumech.

Ta dvě procenta toto neodráží. A my jsme sociální svědomí Spolu. Někdy jsme možná některé věci měli bránit hlasitěji a déle, ale nechci si teď hrát na chytrého. Vždy hledáte konsenzus a to není jednoduché.

Preference podle mne souvisí s něčím jiným. Mají voliči důvod nás volit, když předvádíme slovní exhibice u témat, která od nás nechtějí slyšet? Protože od nás nechtějí slyšet rady, jak mají žít.

A pak stačí jeden, byť třeba dobře míněný, ale velmi necitlivý výrok, a vleče se to s námi. Lidé si nebudou pamatovat, jestli jsme u valorizace penzí před dvěma lety měli ten nebo onen názor. To lidi zapomenou. Ale citlivé věci, které se dotýkají běžného života, to si pamatují fest.

Bude v koaliční dohodě Spolu pro nadcházející sněmovní volby i domluva, jak se bude vyjednávat po volbách? Zda si zakážete vládu s ANO, nebo za jakých podmínek s nimi jít?

My chceme jasný závazek, že nebudeme spolupracovat s komunisty a extremisty z SPD. Vše ostatní je na vyjednávání.

Fiala přijel na sjezd lidovců a vychválil Jurečku do nebes

Domácí

Šli byste do vlády s Andrejem Babišem?

Vzhledem k tomu, jak se hnutí ANO poslední dva roky chová, jakou antikampaň rozjeli a na čem sbírají politické body, tak si to nedokážu představit. Kampaň bude jistě konfrontační, i když bych chtěl příkopy spíše zasypávat než dál prohlubovat. Osobně je pro mě spolupráce s Andrejem Babišem nepředstavitelná.

Co chcete ještě jako vláda stihnout?

Chtěl bych, aby to byly hlavně pozitivní body a střetové nechat na další období. Jako lidovci chceme určitě dokončit penzijní reformu, to se ještě nikomu nepodařilo. Určitě důležitá je novela lesního zákona, který reaguje na klimatickou změnu a na kůrovcovou kalamitu.

Co byste chtěli hodit pod stůl? Myslivecký zákon?

U něj se musíme domluvit jak dál, protože je to věc citlivá, ale nemyslím si, že by patřil shodit pod stůl. Jsem připraven ke krvavým kompromisům. Ale už jsme odložili emisní povolenky pro domácnosti.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Výborného protikandidát a halasný zastánce konzervativních názorů Jiří Čunek

Ještě před sjezdem jste straníkům psal, že bude potřeba některým ve straně „přistřihnout křidélka“, tedy větší vnitřní disciplínu a řád. Nepřehnal jste to? Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek řekl, že si přistřihávat křidélka nenechá, protože není slepice.

Kdo chtěl pochopit, co jsem chtěl říci, tak to pochopil. Musíme mít vnitřní disciplínu, abychom jako strana působili důvěryhodně a mluvili jasným, jednotným a srozumitelným jazykem.

Chcete straníky ukočírovat domluvou?

Jistě, já nejsem žádný diktátor, jsme demokratická strana. Ale je třeba i vnitřní disciplíny. Menšina musí - po vnitřní diskuzi – respektovat stanovisko většiny, a pak některé věci nekomunikovat navenek.

Budete si chtít více pohlídat obsazení budoucího poslaneckého klubu? Teď je roztříštěný.

Ano. Máme samozřejmě primárky, ale je potřeba jet do krajů a dopředu se bavit, co je naším cílem a co pro to můžeme udělat. Třeba i výběrem kandidátů. A potom to je jejich svobodné rozhodnutí.

Budeme se snažit v každém kraji mít na čele osobnost typu Honzy Grolicha. Musí skončit, že místa na kandidátkách budou na základě jakési zásluhovosti. To je zárodek neúspěchu.

Čím si vysvětlujete, že sjezd odmítl Petra Hladíka za místopředsedu?

To je těžká otázka. Částečně to je dané ne úplně vděčným resortem, který reprezentuje.  Ministerstvo životního prostředí je střetové a i já s ním vedu líté boje. Ale dokážeme se vždy dohodnout a možná, že ne s každým se ta dohoda podaří. To se logicky promítá do vnímání jeho osoby. Ale to je spíš otázka na Petra Hladíka.

Není to i vzkaz vám? Že jste z palety kandidátů na předsedu jen nejmenší zlo a měl byste to vědět? Plno straníků vás bere za spoluzodpovědného za současný stav.

Kontinuita tu je, to nezpochybňuji. Nevím, jestli se na to mám dívat pohledem nějakých vzkazů. Já to tak nevnímám.

Bude to fungovat s Pavlem Bělobrádkem? Byl předseda a bývalí předsedové jsou i v jiných stranách „problematičtí tvorové“.

Nepochybně to fungovat bude. Pavel má silné názory, ale také to je člověk, který je bytostně loajální. A to on mne přesvědčil, abych už v roce 2019 kandidoval na předsedu KDU-ČSL.

Na sjezdu se hodně mluvilo o marketingu, opakovaně jste chválil Jana Grolicha. Jak se od něj chcete inspirovat?

Dokázal, co se nám nedaří, tedy novým, neotřelým způsobem oslovit i skupiny, které nás nikdy nevolily. Já ale nebudu Jan Grolich.

Nebudete „Pan kšiltovka“?

Kšiltovka ze mě nebude. Ale co bude přenositelné, určitě budeme chtít pro celostátní prezentaci KDU-ČSL. Chci být autentický a uvěřitelný, ne směšný. Je to podobné jako debata o Tik toku. Pořád máme volební právo až od osmnácti let. Třináctiletá děvčata nás volit nemůžou.

Volby by drtivě vyhrálo ANO. Piráti padají

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám