Hlavní obsah

Výborný: Nechceme odevzdat vládu populistům a extremistům, ANO a SPD už si zkoušejí vládu v krajích

K posledním sněmovním volbám přišlo přes 65 procent voličů, v těch krajských to bylo jen lehce přes třicet procent. Většina těch, kteří zůstali doma, byli podle předsedy lidovců Marka Výborného voliči koalice Spolu, tedy uskupení ODS, TOP 09 a právě lidovců. Podle Výborného musejí dát lidovci a jejich koaliční partneři voličům důvod, aby ke sněmovním volbám příští rok v říjnu přišli. Hnutí ANO podle něj lavíruje v otázkách možné vládní spolupráce s KSČM a SPD.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Marek Výborný na celostátním sjezdu KDU-ČSL v Olomouci

Článek

Zatímco ve sněmovních volbách v roce 2011 byla účast 65,43 procenta, v těch krajských z letošního září to bylo jen 32,91 procenta. Řada voličů tak zůstala doma. „Z našich průzkumů jasně vyplývá, že jsou to z většiny voliči koalice Spolu z roku 2021,“ uvedl Výborný v diskusním pořadu Za pět minut dvanáct na Nově.

„Máme dva úkoly. Dát lidem důvod, aby se zvedli a příští rok k volbám šli, a dát jim důvod, aby volili koalici Spolu,“ dodal předseda lidovců a ministr zemědělství.

Zároveň vyloučil, že by se měly ve vládě konat výměny ministrů kvůli tomu, že jako předseda lidovců skončil Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, a prvním místopředsedou nebyl zvolen Petr Hladík, ministr životního prostředí. „Všichni tři naši ministři dostali důvěru delegátů,“ uvedl Výborný s poukazem na lidovecký sjezd z minulého týdne v Olomouci.

ANO to dalo s SPD dohromady už ve čtyřech krajích. Okamura by rád i do vlády

Domácí

„Cíl je jediný. Příští rok nechceme odevzdat vládu populistům a extremistům v této zemi,“ řekl Výborný v nedělní diskusi na Nově. „Ve čtyřech krajích už si to zkouší, už to testují,“ dodal předseda lidovců. Myslel tím nové vládnoucí koalice v Královéhradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém kraji a na Vysočině, ve kterých vedle sebe zasednou zástupci ANO a SPD.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v nedávném rozhovoru pro Novinky nedal na případnou celostátní vládní spolupráci s SPD jasnou odpověď. „To jsou otázky pořád dokola. Koalice se dělají po volbách. My říkáme voličům, dejte nám 40 nebo 45 procent hlasů a nebudeme muset koalici skládat,“ odpověděl na dotaz, zda by pro něj SPD mohlo být vládním partnerem.

Ve stejném rozhovoru Babiš vyloučil, že by vzal do vlády komunisty, následně v jiném interview minulý týden uvedl, že koalice Stačilo! v čele s předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou pro něj nejsou komunisté, aby pak o víkendu vyloučil i vládní koalici se Stačilo!, pokud by požadovali například ukončení vojenské pomoci Ukrajině.

Babiš: Absolutně vylučuju, že bych vzal komunisty do vlády

Domácí

„Na rozdíl od někoho jiného jasně říkáme jako lidovci a koalice Spolu: Nebudeme v žádném případě spolupracovat ani s komunisty, ani s extremisty. To je čitelnost, kterou chce volič slyšet,“ řekl teď v neděli Výborný.

Například průzkum agentury STEM z minulého týdne však hnutí ANO v nadcházejících sněmovních volbách přisuzuje 32,1 procenta hlasů, KDU-ČSL jen 2,7 procenta. Pokud by tak lidovci kandidovali samostatně, ani by nepřekročili potřebnou hranici pěti procent. K tomu však nejspíš nedojde, na svátek 28. října chtějí totiž zástupci všech tří stran Spolu stvrdit, že do sněmovních voleb budou kandidovat opět společně.

„Kdybyste se podíval, jaké byly preference před volbami 2021, viděl byste úplně jiná čísla, než jaké byly výsledky. Nikdo nedával koalici Spolu šanci a všichni říkali, že hnutí ANO směřuje k vítězství,“ uvedl nyní Výborný.

ODS se bojí růstu STAN. Může vysát Piráty a po volbách získat větší klub

Domácí

Výběr článků

Načítám