Hlavní obsah

Výborný bude kandidovat na šéfa lidovců

Aktualizováno

Ministr zemědělství Marek Výborný ve čtvrtek potvrdil, že se bude ucházet o post předsedy lidovců. Stranu již v minulosti krátce vedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný

Článek

„Jdu do toho. S pokorou a odpovědností,“ oznámil Výborný ve čtvrtek na síti X.

V čele lidovců Výborný stanul již v roce 2018, kdy porazil nynějšího šéfa Mariana Jurečku. V listopadu následujícího roku se postu vzdal poté, co zemřela jeho manželka a on dal přednost péči o trojici potomků.

Výborný je připraven kandidovat i v případě, že se funkce nebude chtít vzdát stávající šéf strany a ministr práce Marian Jurečka. „Ale i když se rozhodne kandidovat, tak nepůjde o žádný souboj. Pak by to byla spíš kandidatura vedle sebe. Oba jsme v jednom týmu, neseme vládní odpovědnost. Platí však, že vést ministerstvo je jiná disciplína než vést politickou stranu,“ řekl Novinkám.

Proti Grolichovi by nešel

Původně chtěl však v pozici předsedy strany Jana Grolicha, jihomoravského hejtmana, který v kraji vyhrál v koalici Spolu se ziskem skoro 40 procent voličů. „Poctivě říkám, že kdyby Jan Grolich oznámil kandidaturu na předsedu, tak bych kandidaturu neoznamoval. Snažil jsem se ho přesvědčit. Ale respektuji jeho rozhodnutí. S Honzou Grolichem jsem domluven na velmi úzké spolupráci, bude členem nejužšího expertního týmu. To, co on dokázal na jižní Moravě v rámci koalice Spolu, je něco, co se musíme pokusit přenést i na celostátní úroveň,“ poznamenal pro Novinky.

Výborný vede resort zemědělství ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) od roku 2023, kdy na ministerstvo nastoupil po rezignaci Zdeňka Nekuly.

Původní profesí středoškolský pedagog je členem lidovců od roku 2005 a do vysoké politiky zamířil přes komunální a krajské struktury. Do Sněmovny se dostal v roce 2017.

Kdo se bude na blížícím se sjezdu strany ucházet o předsednický post, není jasné. Stávající předseda Marian Jurečka se zatím nevyjádřil, staronový jihomoravský hejtman Jan Grolich kandidaturu odmítl.

Jurečka napíná lidovce a taktizuje

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám