Hlavní obsah

Vy proruská špíno. Duel českých europoslanců v přímém přenosu nebyl hezký

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová označila za proruskou špínu Ondřeje Dostála, rovněž europoslance zvoleného na kandidátce Stačilo! v čele s Kateřinou Konečnou. Vadilo jí, že Dostál v pořadu na CNN Prima News naznačoval, že uprchlíci z Ukrajiny přicházející do Evropské unie jsou neonacisté a banderovci. Podle Gregorové je nadřízeným Dostála Vladimir Putin a společně šíří ruskou propagandu.

Markéra Gregorová v rozhovoru s Ondřejem Dostálem na Prima CNNVideo: Prima CNN

Článek

Tématem byla maďarská politika premiéra Viktora Orbána, podle níž se od července mohou zaregistrovat v jeho zemi Rusové jako pracující cizinci a dále pokračovat do dalších zemí Evropské unie. Podle Gregorové je to velké bezpečnostní riziko a Unie by měla uvažovat i o vyloučení Maďarska ze schengenského prostoru, tedy volného pohybu osob bez kontrol.

„Pokud se sem měli dostat nějací neonacisté, banderovci, mafiáni, kriminálníci a podobní, tak se sem dostali už v první vlně, kdy se sem dostaly statisíce lidí,“ opáčil Dostál.

Viditelně rozladěná Gregorová ve studiu zareagovala ostře: „Chtěla bych se jasně vymezit vůči tomu, co tu pan Dostál tak nenápadně naznačil, že Ukrajinci, kteří prchali před dvěma lety před válkou, byli neonacisté. Ukrajinci byli napadená země Ruskem, vy proruská špíno! Vůbec nechápu, co si dovolujete říkat ve vysílání,“ zvýšila hlas pirátská europoslankyně.

Brigáda Azov už smí dostávat americké zbraně

Válka na Ukrajině

Nezastavila ji ani prosba moderátora o slušné vyjadřování. S neslušným vyjadřováním podle ní začal Dostál. „Špína není neslušné slovo, ani vulgární, takže u něj zůstanu,“ trvala na svém.

Podle Dostála nemůže prý nikdo zaručit, že se do Unie nedostaly mezi uprchlíky také stovky problémových lidí. Pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský podle něj podporuje „agitku banderovců a neonacistů ze spolku Azov“.

„Pod praporem Azov jsou jedni z nejlepších bojovníků. Putin nechce, aby se o nich šířila pravda,“ řekla Gregorová s tím, že se jasně prokázalo, že v praporu žádní neonacisté nejsou. Dostál podle ní „jako jeho nadřízená paní Konečná a jejich nadřízený Putin šíří ruskou propagandu“.

Kateřino, stačilo, reaguje Lipavský na stížnosti Konečné proti návštěvě bojovníků Azovu v Praze

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám