Hlavní obsah

Vsetín bude každé ráno zabavovat školákům mobily. Rodiče se bouří

K razantní změně ve vztahu k žákům a jejich používání mobilů na základních školách přimělo ředitele šesti vsetínských základních škol vedení města. Od září ředitelé do školských řádů zavádí zákaz používání mobilů ve škole, nikoliv jen ve vyučování. V praxi to bude podle starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL) znamenat, že žáci odevzdají před začátkem výuky učitelům mobily a dostanou je zpět až při odchodu ze školy. Proti opatření se postavila řada rodičů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Že používání mobilních telefonů dětem škodí, opakovaně potvrzují nejrůznější studie. Všechny se shodnou na negativním vlivu mobilů na vývoj dětského mozku, který vede k omezené slovní zásobě, problémům s dlouhodobou pamětí, ale i zhoršené schopnosti empatie, navazování vztahů nebo poruchám spánku, úzkostem a depresím,“ vysvětlil starosta Vsetína a dodal: „Používání mobilních telefonů ve školách, kde podle průzkumů jednoznačně snižují koncentraci žáků a efektivitu učení, je pak samostatnou kapitolou. I nejlepší snaha učitelů má jen malou šanci padnout na úrodnou půdu.“

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Starosta Vsetína Jiří Čunek

Už nyní vedení města shání uzamykatelné skříňky, do kterých budou děti mobily odevzdávat při příchodu do tříd. „Kantoři vyberou všechny mobily a uzavřou je do nich. Pokud mobil někdo neodevzdá, bude se jednat o porušení školního řádu a bude jej se žáky, kteří se proviní, řešit ředitel školy,“ sdělil Novinkám Čunek s tím, že ze sankcí by šlo o napomenutí, poznámku, případně třídní nebo ředitelskou důtku. Výjimkou bude, pokud bude učitel vyžadovat u žáků mobilní telefony či tablety kvůli výuce.

Připomíná to scény z mých školních let, kdy učitelé posílali chlapce k holiči, protože rozhodovali, jak dlouhé vlasy může dítě mít.
reakce rodičů na opatření

„Vedeme žáky k tomu, aby mobily do školy nenosili. A pokud už si je vezmou, zůstanou vypnuté ve skříňkách. Za děti přebírá po dobu výuky škola odpovědnost. A ani není vhodné, aby maminky volaly dětem o přestávkách, jestli jsou ve škole a jestli třeba snědly svačinu. Doufám, že to rodiče chápou. Jde nám o vzdělání dětí, aby se lépe soustředily a nemyslely na to, jestli a kdy jim přijde nějaká zpráva,“ sdělil Čunek. Děti tak nebudou mít přístup k mobilům ani o přestávkách. „I to má své důvody. Ve školách se významně rozšířila šikana přes různé sociální sítě a mobily jsou prostředkem k jejímu šíření,“ je názoru Čunek.

Bez mobilu celý den. V Maďarsku zakážou žákům telefony ve školách

Mobil

Starosta Vsetína už se setkal s první kritikou. „Dorazil jsem do společnosti mladých maminek, prý potřebují být s dítětem kontaktu. Ale ony samy navštěvovaly školy i bez neustálých kontaktů s rodiči,“ podotkl Čunek s tím, že pokud dojde k mimořádným událostem, při kterých bude třeba spojit rodiče s dětmi, existují způsoby. „Například zavolat na vedení školy a zprostředkovat s dítětem kontakt,“ poradil Čunek s tím, že děti si na absenci mobilů ve školách rychle zvyknou.

Kam se to vracíme, ptají se kritici

Čunek už téma zákazu mobilů ve školách otevřel na sociálních sítích. A pod jeho příspěvkem se objevily i kritické názory. „Myslím, že byste se měl starat hlavně o bezpečnost ve městě, a ne rozhodovat za rodiče. Docela mi to připomíná scény z mých školních let, kdy učitelé posílali chlapce k holiči, protože rozhodovali za rodiče, jak dlouhé vlasy můžou jejich děti nosit. Kam se to vracíme? Socialistické školství? Proč by měl někdo dítěti odebírat mobil, co to chcete zavádět? Rodiče by se měli začít bránit a rozhodovat si o svých dětech,“ uvedla například Jarmila Frýdlová.

Anketa

Jak byste řešili otázku mobilních telefonů ve školách?
Dovolil/a bych používání jen o přestávkách či na vyzvání učitele.
6,8 %
Používání bych zakázal/a úplně, ale telefony nezabavoval/a.
5,6 %
Telefony bych žákům zabavil/a preventivně každé ráno.
87,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31181 čtenářů.

Podporu má vedení Vsetína i v novele školského zákona. „Školský zákon umožňuje provést i takto rozsáhlé striktní opatření. Odevzdat mobil na začátku výuky a dostat jej při odchodu ze školy je technicky možné. Škola za děti přebírá plnou zodpovědnost. Není to o omezení práv,“ potvrdil ústřední školní inspektor České školské inspekce Tomáš Zatloukal.

Zákaz mobilů ve školách funguje dobře, pochvalují si Nizozemci

Mobil

Výběr článků

Načítám