Hlavní obsah

Vrecionová z ODS se stala šéfkou vlivného zemědělského výboru EP

Čeští europoslanci ze Spolu získávají vliv ve výborech Evropského parlamentu. Dle dohody o novém povolebním uspořádání uspěli v úterý Veronika Vrecionová z ODS a Luděk Niedermayer z TOP 09. Naopak europoslanci za ANO se kvůli izolaci nacionalistických stran v EP k funkcím zřejmě nedostanou.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zvolení europoslanci za Spolu. Zleva Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová, Tomáš Zdechovský, Ondřej Krutílek, Luděk Niedermayer a Ondřej Kolář

Článek

Europoslankyně Veronika Vrecionová, která je šéfkou českých europoslanců za ODS a členkou frakce evropských konzervativců získala s přehledem místo v čele vlivného zemědělského výboru. Neměla protikandidáta.

Další politik z kandidátky Spolu Luděk Niedermayer z TOP 09 o několik minut později stanul ve vedení hospodářského výboru na místě třetího místopředsedy. Niedermayer je členem frakce evropských lidovců. V minulém volebním období byl prvním místopředsedou.

Protičeské nálady a ruské peníze. Kdo jsou noví přátelé Andreje Babiše

Domácí

„Veronika se stala teprve třetím českým europoslancem, který od vstupu ČR do EU povede výbor Evropského parlamentu,“ připomněl v reakci premiér a šéf ODS Petr Fiala.

Europoslanci během úterý jednají ve výborech a rozhodují o jejich vedení. Dá se očekávat, že Patrioti pro Evropu, jejichž součástí je české hnutí ANO a Přísaha s Motoristy nezískají žádné vedoucí funkce stejně jako během volby vedení celého Europarlamentu. Europoslanci se totiž shodli, že tuto skupinu zcela odstaví od vlivu v rámci tzv. sanitárního kordonu, tedy izolace krajní pravice.

Potupa v hospodářském výboru

Ukazuje to i vývoj v „Niedermayerově“ hospodářském výboru. Patrioti navrhli na prvního místopředsedu svého nominanta - francouzského europoslance z Národního sdružení Marine Le Penové. Získal ale jen osm hlasů, místo tak patří německému politikovi z frakce Zelených, který jej porazil s 38 hlasy.

Hnutí ANO spolu s rakouskými Svobodnými a maďarským Fideszem Patrioty, kde se shromažďují strany považované za krajní pravici, zakládalo. S odmítnutím vládní většinou se setkali již minulý týden, kdy jejich lídryně a současně místopředsedkyně Patriotů Klára Dostálová neúspěšně kandidovala na místopředsedkyni parlamentu. A to přesto, že Patrioti jsou třetí největší politická skupina v Europarlamentu

„Poměrně by jim náleželo vedení dvou výborů, sedm místopředsedů výborů a místa ve vedení delegací, například předseda delegace pro Indii,“ uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Z důvodu izolace ale šance na zvolení jsou mizivé.

To již před volbami do výborů tušil europoslanec za Přísahu a Motoristy Filip Turek, který je stejně jako hnutí ANO v Patriotech. „Pokud nastane šance uspět, pokusím se o to, vzhledem ke značně nedemokratickému přístupu ostatních frakcí ale čekáme, že to nebude jednoduché,“ uvedl pro Novinky a Právo.

Pět let tam budou jen sedět. Odstrčené ANO v Evropě nezmůže nic, hodnotí politologové

Domácí

Výběr článků

Načítám