Hlavní obsah

Voliči chtějí novou stranu, říká Buchtík. Shání ji i „volič“ Kalousek

Svým odchodem z TOP 09 exministr financí Miroslav Kalousek přiživil spekulace, že založí novou politickou stranu. Novinkám přiznal, že mu na scéně chybí subjekt s ambicí konsolidovat veřejné finance. Ideální čas na jeho start se podle něj chýlí, začít by měl nejpozději v lednu. Ředitel STEM Martin Buchtík tvrdí, že po nějaké nové partaji je mezi voliči poptávka.

Foto: Novinky

Miroslav Kalousek

Článek

Otázkám, zda založí novou politickou stranu, čelí Kalousek dlouhodobě. „Veřejně o tom spekulovat nebudu,“ řekl Novinkám. „Jako volič říkám, že je mi líto, že tu není žádná síla, která by měla srozumitelnou kompetentní hospodářskou politiku,“ dodal.

Stávající vládní strany, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN podle něj neusilují o konsolidaci veřejných financí. „Strukturální deficit příští rok bude zhruba stejný jako letos. Má-li být stejný, tak se konsolidace v podstatě zastavila,“ poznamenal.

Podle Kalouska je čas na vznik nové strany do ledna, protože volby do Sněmovny budou příští rok na podzim. Odhaduje, že k založení strany by však bylo potřeba sehnat „vyšší desítky milionů“ korun od sponzorů či sympatizantů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Sociolog Martin Buchtík

Hledá se ten, „kdo nezklamal“

Poptávku po nové straně vnímá i ředitel STEM Buchtík, a to i v pravé části politického spektra, kde je subjektů dost. Problém však je, že vládní strany kabinetu Petra Fialy (ODS) mnoho voličů zklamaly, vládě „rozhodně důvěřují“ jen dvě procenta voličů.

Očima Saši Mitrofanova: Dva poutníci politickou pouští

Komentáře

„Vidíme, že je velká poptávka voličů po někom, kdo „nezklamal“. Hodně voličů má pocit, že nemá koho volit. U každého subjektu má pocit, že ho zklamal, nebo je nevolitelný. Vidíme v datech, že tu je jasný prostor, aby uspěl nový politický subjekt, pokud bude finančně pokrytý, bude mít komunikační strategii a bude mít pár velkých osobností,“ poznamenal Buchtík.

Pokud by všechny podmínky nová strana splnila, mohla by si sáhnout až na 10 procent voličů.

Anketa

Přivítali byste na české politické scéně novou pravicovou stranu?
Ano
70,5 %
Ne
29,5 %
Celkem hlasovalo 1864 čtenářů.

„Ale nelze vyloučit, že pokud bude mít mediální pozornost, lidé o ní budou hovořit, tak získá výrazně víc. Byly tu příklady hnutí ANO, Věcí veřejných,“ poznamenal Buchtík.

ANO mělo ještě na podzim 2012 v předvolebních průzkumech nulovou podporu a v žebříčku stran ani nefigurovalo, zatímco ve volbách v roce 2013 získalo 18,6 procenta. Tři roky předtím zaznamenaly velký růst Věci veřejné, když ještě v březnu 2010 se pohybovaly v průzkumech pod pětiprocentní hranicí a na podzim 2010 získaly skoro 11 procent.

Nová partaj však také nemusí uspět vůbec. „Za prvé ne všichni voliči se shodnou na jednom novém subjektu. Část z té poptávky jsou schopni uspokojit i Motoristé, kteří mají nyní okolo tří procent,“ poznamenal Buchtík.

Pokud by partaj spoluzakládal Kalousek, mohl by se snažit sáhnout po bývalých voličích TOP 09, která měla na svém vrcholu v roce 2013 skoro 12 procent voličů, zatímco dnes se v průzkumech pohybuje okolo pěti procent. Je otázka, jestli by voliče přitáhl zrovna Kalousek, na pět procent se totiž strana propadla ještě v roce 2017, kdy jí předsedal.

„Rok před volbami je to věštění z křišťálové koule,“ uzavřel Buchtík.

Kalousek potupil Fialův kabinet slovy o odpovědných socialistických vládách

Domácí

Související články

Kalousek v TOP 09 práskl dveřmi

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ze strany. Krok zdůvodnil odlišnými názory. Novinkám řekl, že přemýšlí o vzniku nové strany, dále se k tomu ale...

Výběr článků

Načítám