Hlavní obsah

Volební tatranky i nesrovnalosti v dárcích. Úřad našel chyby v účtech Rajchlova PRO

Strana PRO Jindřicha Rajchla dostala vyčiněno od úřadu dohlížejícího na hospodaření politických stran. Kontrola odhalila v jejím účetnictví z roku 2022 a výkazu volebních výdajů nesrovnalosti a „ledabylé vykazování dárců“. Mezi donory byli neexistující osoby i údajný 117letý rekordman. Vedení strany tvrdí, že většinu výtek se snažilo odstranit.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Demonstrace proti vládě, kterou 23. března 2024 zorganizoval Jindřich Rajchl (na snímku) a jeho hnutí PRO na Václavském náměstí.

Článek

„Kontrolu běžně zahajujeme u subjektů, kde se naše data z monitoringu kampaně výrazně liší od toho, co strany vykázaly ve zprávě a účetnictví. Neřekl bych ale, že by tento případ nějak výrazněji vyčníval,“ řekl Novinkám vedoucí kontrolní skupiny Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Sledovat agitace straníků a výdaje související s kampaní začal úřad v polovině roku 2021. Kontrola se týkala senátních voleb v roce 2022 a hospodaření strany s přesahem do roku 2023.

Hlavní sponzor Rajchlova hnutí PRO? Nikdo se k tomu nehlásí

Domácí

Hlavními prohřešky bylo zavádějící či nepřesné vykazování dárců i špatně zaznamenané výdaje kampaně. Podle zjištění úřadu do nich Rajchlova strana nezahrnula zhruba 310 tisíc korun, celkově utratila 1 855 900 korun.

„Nejedná se o žádná peněžitá plnění, žádné velké sponzory, jen pár drobných chyb u nepeněžitého plnění od lidí, kteří si dali náš plakát na plot a špatně vyplnili smlouvu, a teď se z toho dělá haló,“ řekl Novinkám předseda Rajchl.

U právnických osob podle něj přes rejstříky lze informace o dárcích prověřit, u fyzických tuto možnost ale nemají. Mezi donory byly například neidentifikovatelné osoby, což je považováno za porušení zákona. Třeba 117letý muž, který poslal straně peníze hned dvakrát. Nikdo toho věku v Česku ani jinde na světě nežije. Chybu v datu narození strana opravila.

Jak upozornila MF Dnes, strana PRO měla už v minulosti problém s vykazováním příspěvků od dárců. Některé právnické osoby například nevěděly, že mezi dárci figurují, jelikož třeba s vyvěšením plakátu souhlasil někdo z nižších pracovníků firmy a neřekl to vedení.

Jardova dobrota

Za PRO usilovalo před dvěma lety o senátorské křeslo sedm kandidátů, mezi nimi na Ústecku jako nezávislý i Jaroslav Telecký, emeritní policejní rada a poradce.

Podle úřadu vedl do jisté míry samostatnou kampaň, některé nepeněžité výdaje tak nezahrnulo PRO do nákladů na kampaň. Třeba darované kartony s mléčnými a lískooříškovými tatrankami, které byly přelepeny fotkou kandidáta s nápisem Jardova dobrota.

„S čím se nesetkáváme tak často, je, že si jeden z kandidátů dělá paralelně vlastní kampaň, aniž by o tom ústředí strany mělo povědomí,“ řekl Novinkám Outlý.

Úřad upozornil také na založení osobního transparentního účtu, který se nepřekrýval s tím stranickým, Telecký z něj pokryl kampaň. „To my bohužel neovlivníme. Kandidát si transparentní účet může založit a měl to úřadu také odevzdat, ale neudělal to,“ reagoval Rajchl.

Úsporná byla také evidence výdajů za jízdu autem na předvolební mítinky. Senátorský kandidát evidoval jen cesty z Ústí nad Labem do jiných destinací a jel podle záznamů v průměru rychlostí 6,9 km/h.

„Celkem mělo být ujeto 464 km, což při doloženém účetním dokladu na pohonné hmoty znamená náklady (pouze na pohonné hmoty) v neobvyklé výši 4,21 Kč na 1 km,“ píše úřad. Projel údajně necelé dva tisíce korun, které ale nezahrnul do výdajů za kampaň a porušil tím volební zákon.

V kampani podporoval Teleckého mimo jiné exposlanec za ODS Radim Holeček, jehož jméno se mezi donory strany neobjevuje. Úřad ale přes různé rejstříky jeho angažmá prokázal, ať už šlo o finanční, či nefinanční podporu.

„Příklad pana H. popisuje kontrolní orgán podrobněji jako doklad faktu, že chyby ve zprávě o financování kampaně sice mohou budit zdání nepodstatného překlepu, ale ve skutečnosti mohou běžné veřejnosti znemožnit získat informaci o významných hráčích kampaně, respektive politického života,“ míní dohledový úřad.

Dary směřované na účet Teleckého musí podle PRO vykázat sám kandidát.

Rajchl s Haškem pro sebe chtějí křesla europoslanců

Eurovolby

Výběr článků

Načítám