Hlavní obsah

Do Sněmovny by se dostala Přísaha, přeskočila TOP 09

Aktualizováno

Volby do Sněmovny by v červnu vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenta hlasů, druhá ODS by měla 12 procent a třetí Piráti 10,5 procenta. Nově by se do poslaneckých lavic dostala Přísaha, která ve spolupráci se stranou Motoristé sobě uspěla v červnu v eurovolbách. Volební model agentury Median jí nyní přisuzuje pět procent hlasů, což je hranice pro vstup do Sněmovny.

Článek

Dle volebního modelu za měsíc červen by se do Sněmovny dostalo sedm politických stran a hnutí. Ochota jít k volbám vzrostla na 67 procent, uvádí Median.

Strany s nejvyššími voličskými preferencemi, tedy ANO a ODS, si oproti květnovému modelu Medianu pohoršily o asi 2,5 procentního bodu. O půl procentního bodu naopak posílili Piráti, které by volilo 10,5 procenta voličů.

Do Sněmovny by se dostal také STAN s devíti procenty hlasů, SPD s 8,5 procenta a TOP 09 s pěti procenty. Zhruba pětiprocentní zisk zaznamenala i Přísaha, která se podle Medianu dostala před TOP 09.

Pod pětiprocentní hranicí jsou lidovci a komunisté, které by volilo shodně 4,5 procenta lidí. Sociální demokraté by získali 2,5 procenta hlasů, zelení dvě procenta a PRO 2022 pak 1,5 procenta.

„Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 40,5 procenta potenciálních voličů. Bez sestavení předvolebních koalic by získaly 91 poslaneckých křesel,“ uvedl Median.

Median v průzkum mezi 1. a 30. červnem oslovil 1003 respondentů starších 18 let.

Volební model nevychází pro vládní koalici úplně zle. I bez lidovců by měla ve Sněmovně 99 křesel

Domácí

Výběr článků

Načítám