Hlavní obsah

Volby? Ne! říkali rezolutně lidé v České Vsi. Volit do kontejneru hasičů ale chodí

Aktualizováno

V improvizované volební místnosti, kterou poskytli krajští hasiči, volí dnes a zítra obyvatelé České Vsi na Jesenicku, jedné z nejvíce záplavami postižených obcí v Olomouckém kraji. Ve škole, kde měli metr vody, to není možné, stejně tak voda zničila místnost v tamní Řetězárně. Voliči ze dvou okrsků, celkem jich je okolo dvou tisíc, tak budou volit na jednom místě u plaveckého bazénu.

Česká Ves před volbamiVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

„Volby byly tím posledním, co tady někoho zajímalo. Zachraňovali jsme životy, infrastrukturu a podobně. Organizují je proto Jeseník a Olomoucký kraj. My jsme poskytli jen asi polovinu lidí do dvou volebních komisí. Zbytek jsme doplnili dobrovolníky,“ řekl Novinkám starosta České Vsi Petr Mudra (STAN).

Foto: Petr Marek

V České Vsi se bude volit ve speciálním týlovém kontejneru hasičů.

„Volební místností“ je speciální týlový kontejner, který hasiči využívají při mimořádných událostech. „Přivezli jsme ho dopoledne z Prostějova. Je to taková pojízdná kancelář, většinou funguje jako štáb velitele zásahu. Je tam mobilní i internetové připojení, elektřina, základní zázemí pro zasahující hasiče a velení,“ popsala mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Foto: Petr Marek

Lenka Kolářová uklízí, volit nepůjde.

Kolik lidí v obci, v níž žije zhruba 2500 obyvatel, k volbám přijde, je však otázkou. Dotázaní, oslovení dopoledne, odpovídali výhradně záporně. Skeptický byl v tomto směru i starosta. „Máme tady dva volební okrsky. Lidé z nich budou volit na jednom místě uprostřed dědiny. Ta je ale dlouhá cca šest kilometrů a minimálně polovina voličů se sem autem nedostane. A někteří to pěšky mají až třičtvrtě hodiny. Navíc jsou lidi doma bez energie, bez plynu, uklízejí,“ uvedl Mudra s tím, že obec počítá i s tím, že k některým dorazí s volebními urnami.

„Je nesmysl, aby se organizovaly v situaci, jaká nyní panuje. Spousta lidí ani nemůže dorazit, protože jsou bez domova. Nevím. Náš názor, co jsme se ba je, že si to dělají pro sebe, protože Olomoucký kraj je na tom teď špatně. Mělo se to posunout,“ řekla Novinkám například Lenka Kolářová.

Foto: Petr |Marek

Česká Ves a úklid po povodních

Podobný názor zastával i Daniel Huvar. „Osobně volit nepůjdu. Ani nevím koho, neměl jsem čas nic zjišťovat, kdo má jaký program. Člověk má jiné starosti. Myslím si, že je to i zbytečné tlačit na sílu. Tady na Jesenicku lidé mají zcela jiné myšlenky. Ne se starat o to, kdo bude sedět na radnici. Nevím, zda je problém posunout to o pár týdnů. Já bych to udělal,“ prohlásil.

„Je to blbost. Všichni tady mají plné ruce práce. Určitě volit nepůjdu. Svůj barák už mám z nejhoršího uklizený. Teď pomáháme u rodičů, kteří jsou nemocní a nyní přebývají v Olomouci. Makáme, aby se mohli co nejdříve vrátit. Volby? Ne!“ přidal svůj pohled mladík, jenž se Novinkám představil jako Jakub. Chtěl zůstat v anonymitě jako drtivá většina dalších, které Novinky oslovily.

Realita v úvodu voleb ale byla jiná. Během půl hodiny přišlo volit třináct lidí. Úplně první dorazila Miroslava Kaděrová. Zájem médií, jejichž zástupci dorazili do České Vsi v hojném počtu, jí však nebyl vůbec vhod. O své dojmy se podělit nechtěla. „Šla jsem si pro pitnou vodu, tak jsem se zastavila i tady,“ utrousila, nasedla na kolo a bleskově odjela.

Foto: Petr Marek

První přišla v České Vsi volit Miroslava Kaděrová.

Sdílnější nebyla ani Miluše Bednaříková, která přišla volit jako druhá. „Chodím vždycky, tak jsem tady i dnes. A jak jsem na tom s vodou? Dobře. Bydlím ve čtvrtém patře. Jen elektriku a plyn nemáme,“ uvedla.

Foto: Petr Marek

V České Vsi přišel volit mezi prvními i Petr Chytil.

Alexander Prudil volí pravidelně a nechyběl ani tentokrát. „Nemám k tomu důvod. S následky záplav jsme se už celkem vypořádali. Teď jedeme jen k dceři se okoupat,“ řekl Novinkám, třiapadesátiletý důchodce.

Volby v České VsiVideo: Petr Marek, Novinky

Volby v České republice mohou být odloženy pouze zákonem, který projde Sněmovnou, Senátem a podepíše ho prezident. K jeho přijetí je potřeba vyhlásit v celé ČR nouzový stav. Není možné volby odložit pouze na části území, protože volby musí být rovné a tajné.

Na Jesenicku voda opadla, všichni se tam vzpamatovávají z hrůzy a začínají uklízet

Domácí

Výběr článků

Načítám