Hlavní obsah

Volby mohou zkomplikovat úklid po povodních

Nad Českem přestalo pršet a většina rozvodněných řek začala pomalu klesat. Stav ohrožení platil v úterý na jihu Čech, na Dyji, na Moravě od Olomouce a na dolním Labi, ale jinde lidé mohli začít s úklidem, sčítáním škod a také s hledáním peněz na opravy a řešení havarijního stavu. Velkou roli při rekonstrukci zničených obcí by měly hrát krajské vlády a zastupitelstva. Ale tuto pomoc zkomplikují víkendové krajské volby.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Následky povodně v obci Kobylá nad Vidnávkou

Článek

V pátek a v sobotu si budou lidé volit nová krajská zastupitelstva a může trvat i týdny, než se nově zvolení zastupitelé sejdou a zvolí nové hejtmany a rady. Do té doby budou vládnout současné krajské vlády, ale ty by neměly rozhodovat o zásadnějších výdajích.

Dobře to vyřešili v Olomouckém kraji, který patří k nejpostiženějším regionům. Na pondělním zasedání zastupitelstvo schválilo, že rada může na pomoc postiženým velkou vodou vynaložit 250 milionů korun.

„Měli jsme štěstí, že jsme měli zasedání zastupitelstva v pondělí a že nás napadlo schválit peníze na úklid po povodních a také jsme si nechali schválit jejich volné použití, protože o částkách nad dva miliony o tom musí rozhodovat zastupitelstvo,“ řekl Novinkám olomoucký hejtman Josef Suchánek.

Na Jesenicku voda opadla, všichni se tam vzpamatovávají z hrůzy a začínají uklízet

Domácí

Podle něj by částka 250 milionů měla stačit jen na první pomoc, protože celkové škody půjdou do miliard a o těch bude rozhodovat až příští zastupitelstvo a nová rada. „Samozřejmě o zásadních věcech by už dosluhující rada neměla rozhodovat. Ale pokud bude nejhůře, tak se můžeme odkázat na stav nebezpečí, který nám umožní větší operativu,“ poznamenal Suchánek.

Liberecký hejtman Martin Půta Novinkám řekl, že do pátku už nedokážou zastupitelstvo svolat a budou si muset vystačit s tím, co jim v minulosti schválilo zastupitelstvo pro případy krize. „Nebudeme moci dělat některá rozhodnutí, u kterých má rada omezené schvalování do půl milionu. Proto se budeme snažit svolat nové zastupitelstvo na co nejbližší termín,“ řekl Novinkám Půta. Dodal, že musí doufat, že nebude příliš stížností na volby, které by mohly ustavující schůzi oddálit.

Povodně nakonec na nejvíce ohroženém Frýdlantsku nezanechaly tak závažné stopy jako ve Slezsku a na severní Moravě. Podle Půty jim pomohlo, že se při minulých povodních poučili a v záplavových zónách stavěli s větší rozvahou. „Pomohla i předpověď. Lidé se chovali racionálně a připravili se, stejně i hasiči a obce se připravili,“ dodal Půta.

Povodně jsou dostatečný důvod, míní právníci

Podle odborníků na ústavní právo mají krajské vlády po volbách složitější situaci než celostátní vláda, protože bez rozhodnutí zastupitelstva mají jen omezené nástroje. Ale zároveň upozornili na to, že povodně jsou dostatečným důvodem, aby krajské vlády mohly rozhodovat i bez schválení zastupitelů.

„Legitimita se volbami vyprazdňuje, protože většinu získá často někdo jiný než vládnoucí strany, ale v případě mimořádných událostí, kdy je potřeba jednat rychle, i odcházející hejtman a rada mohou rozhodnout o věcech, které nesnesou odkladu. Tam je legitimita daná tím, že není jiné řešení,“ řekl Novinkám právník Ondřej Preuss.

S tím souhlasí i odborník na ústavní právo Jan Kysela. „Když existuje naléhavý důvod, což povodně evidentně jsou, tak to nikdo krajským radám nebude vyčítat,“ poznamenal Kysela.

Ve zdevastovaném Krnově neztrácejí humor: Nic tu nefunguje, ale platby z účtu odcházejí

Domácí

Výběr článků

Načítám