Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, STAN dohání ODS

Aktualizováno

Sněmovní volby by v říjnu vyhrálo hnutí ANO s 32,9 procenta hlasů, druhá na pásce je ODS, která má podporu 12,2 procenta voličů. Občanské demokraty dohání hnutí STAN s 12 procenty, které zaznamenalo největší meziměsíční nárůst. Do Sněmovny by se dostali také SPD a Piráti, čtyři strany skončily lehce pod potřebnou pětiprocentní hranicí.

Článek

Průzkum zveřejnila agentura NMS Market Research. Hnutí SPD by podle ní získalo 7,5 procenta hlasů – podobně jako v září. Piráty by volilo 6,8 procenta voličů a jejich preference dál klesají.

„STAN těží z oslabení Pirátů a dotahuje se na dlouhodobě druhou ODS, pokles tímto tempem může Piráty dostat na hranici volitelnosti do Poslanecké sněmovny,“ komentoval data analytik NMS Market Research Mikuláš Hanes.

Čtyři strany pak skončily na dohled pětiprocentní hranice potřebné ke zvolení. KSČM by získala 4,6 procenta hlasů, Přísahu by volilo 4,3 procenta voličů, TOP 09 má dle průzkumu podporu 3,8 procenta a a Motoristé sobě by získali 3,6 procenta hlasů.

„S přihlédnutím k intervalu spolehlivosti ovšem nelze vyloučit, že by se všechny tyto subjekty do Poslanecké sněmovny nakonec také dostaly,“ uvádí komentář k průzkumu. Analytici rovněž uvádějí, že statistická odchylka se u stran s podporou nad 20 procent pohybuje okolo 3,3 procentního bodu a u stran s podporou kolem pěti  procent plus minus 1,7 procentního bodu.

Volební účast pak deklarovalo 55,9 procenta oprávněných voličů, podobně jako v předchozích měsících. Skutečná účast ve volbách v roce 2021 pak byla 65,4 procenta.

Češi jsou frustrovaní. Třetina jich hodnotí současný stav jako horší než komunistický režim

Domácí

Volby by vyhrálo ANO, Piráti a SPD ztrácejí

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám