Hlavní obsah

Volební model nevychází pro vládní koalici úplně zle. I bez lidovců by měla ve Sněmovně 99 křesel

Aktualizováno

Volby do Sněmovny by v květnu vyhrálo hnutí ANO s 33 procenty hlasů, ODS by měla 14,5 procenta a Piráti 10 procent. Do Sněmovny by se dostaly ještě hnutí STAN se ziskem 8,5 procenta, SPD se 7,5 procenta a těsně by hranici překonala tentokrát TOP 09 s 5,5 procenta hlasů. Tristní je výsledek lidovců, kteří by měli dvě procenta. I tak by měla současná vládní koalice ve Sněmovně 99 křesel.

Článek

Pro vládní stranu, která je součástí koalice Spolu, to proti průzkumu zveřejněném v květnu, kdy měla 3,5 procenta, znamená další propad.

Z mimoparlamentních stran, které zabodovaly v eurovolbách, by se do Sněmovny nedostala žádná. Nejblíže by byla KSČM, která kandidovala do Evropského parlamentu pod značkou Stačilo! Podle průzkumu by měla čtyři procenta. Přísaha by měla tři procenta.

„Z vládních stran ve srovnání s dubnem posílily ODS, STAN i TOP 09, která se vrátila nad hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny,“ uvedl Median, který si posílení vysvětluje například i kampaní před eurovolbami. TOP 09 měla v předchozím průzkumu zisk 3,5 procenta.

Na rozdělení na mandáty by ANO mělo 79 křesel, ODS 31, Piráti 29, STAN 24 SPD 22 A TOP 09 15. Prostým součtem by tak strany vládní koalice měly 99 křesel. Součet ale nebere v úvahu případnou koalici Spolu.

Průzkum proběhl v květnu, tedy ještě před evropskými volbami, mezi lidmi staršími 18 let.

Okamura zažívá sešup, ANO posílilo

Parlamentní volby

Anketa

Kdyby se nyní konaly volby do Sněmovny, koho byste volili?
ANO
46,6 %
ODS
21,3 %
Piráty
7,5 %
STAN
3,3 %
SPD
3,9 %
TOP 09
4 %
někoho jiného
13,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24088 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám