Hlavní obsah

Volby by ovládlo ANO

Aktualizováno

Vítězem voleb do Sněmovny by se v červnu stalo hnutí ANO se ziskem 32,9 procenta. Druhá ODS by měla 14,8 procenta, Piráti 8,7 procenta a SPD 7,3 procenta. Uspělo by rovněž hnutí STAN se ziskem 6,8 procenta. Do Sněmovny by se opět dostali komunisté s podporou 5,1 procenta. Naopak lidovci by propadli s pouhými 2,5 procenta. Plyne to z šetření STEM pro CNN Prima News.

Článek

TOP 09 by podle modelu měla 4,5 procenta, Přísaha 3,7 procenta, Motoristé 2,7 procenta, SOCDEM 2,5 procenta.

Model přisoudil dvouprocentní podporu Zeleným a Svobodným. Hnutí PRO by mělo 1,9 procenta, Trikolora 1,7 procenta.

Model reflektoval kandidaturu jednotlivých stran, což není ani podle autorů příliš pravděpodobné. Kolik by tak dostalo uskupení Spolu, není z modelu jasné.

Volební účast agentura odhadla na 59 procent oprávněných voličů. Do šetření se zapojilo 1609 respondentů.

Se zbraní v ruce by vlast bránila třetina Čechů

Domácí

„KSČM v tuto chvíli balancuje na pěti procentech, dlouhodobě se pohybovala pod pěti procenty,“ připomněl šéf STEM Martin Buchtík.

Postupný propad je podle něj momentálně patrný u trojice subjektů. U sociálních demokratů se neúspěch ve volbách propsal dále. Částečně je to i případ Pirátů, kteří v minulosti měli zisky kolem 10 procent, a zejména SPD.

„Ta dlouhodobě, třeba v minulém roce, měla kolem 10 až 12 procent, nyní je to něco přes 7 procent,“ poukázal na odliv voličů, který se projevil již v nedávných volbách do Evropského parlamentu.

Záležet tak bude do značné míry na vytvoření případných koalic, které se v případě Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci) osvědčilo v minulých sněmovních volbách i ve volbách do Evropského parlamentu.

Ve volbách může propadnout až čtvrtina hlasů. Zamíchalo by to s poměrem sil

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám