Hlavní obsah

Volby by drtivě vyhrálo ANO. Piráti padají

Sněmovní volby by v říjnu jednoznačně vyhrálo nynější nejsilnější opoziční hnutí ANO s 32,1 procenta a s náskokem takřka 18 procent na druhou ODS. Do Sněmovny by se dostalo celkem šest stran a hnutí, těsně nad hranicí vstupu do dolní komory parlamentu jsou Piráti a komunisté.

Článek

Vyplývá to z aktuálního volebního průzkumu agentury STEM, který zveřejnila v nedělním pořadu Partie TV Prima.

Samostatně by se podle něj do Sněmovny vůbec nedostaly nyní vládní TOP 09 ani KDU-ČSL, první by získala jen 3,7 procenta hlasů a druhá ještě o procento méně. Celkem by současná koalice SPOLU měla podle průzkumu STEM 20,6 procenta.

Ze zveřejněných výsledků také vyplývá, že jen těsně pod hranicí zvolení do Sněmovny by skončilo hnutí Přísaha se 4,6 procenta, mimo dolní komoru by zůstali rovněž Motoristé sobě s 3,2 procenta a Socdem s 2,6 procenta. Méně než dvě procenta hlasů mají Svobodní, zelení a Trikolora.

Do Sněmovny by tedy za prvním ANO (32,1) a druhou ODS (14,2) zamířili zástupci třetího hnutí STAN s 10,6 procenta, čtvrté SPD s 9,4 procenta, pátí Piráti s 5,9 procenta a šestá KSČM s 5,3 procenta.

Preference Pirátů padají

Oproti předchozímu průzkumu téže agentury STEM z letošního června ANO paradoxně lehce ztratilo, a to 0,8 procentního bodu, ODS pak 0,6 procentního bodu. Nejvýznamněji padají volební preference Pirátům, kteří nedávno opustili vládní koalici. Zatímco nyní by získali zmíněných 5,9 procenta, v červnu to bylo ještě 8,7 procenta, tedy téměř o tři procentní body víc.

Naopak výrazně za čtyři měsíce posílili Starostové a nezávislí (STAN), a to z červnových 6,8 procenta na 10,6, tedy takřka o čtyři procentní body. Své šance uspět ve volbách zvýšila i opoziční SPD, kterou by v červnu podle STEM volilo 7,3 procenta a v říjnu 9,4 procenta, což je pro hnutí vedené Tomiem Okamurou zlepšení o víc než dva procentní body.

Komunisté zůstali víceméně na stejné úrovni jako v červnu, posílili o 0,2 procentního bodu.

Jednobarevná vláda zatím ne

Podle ředitele agentury STEM Martina Buchtíka to zatím nevypadá, že by ANO vedené bývalým premiérem Andrejem Babišem mohlo ve volbách v příštím roce sestavit jednobarevnou vládu.

„V tuhle chvíli to podle mě není pravděpodobný scénář, byť za rok se může hodně změnit. Spíš než o to, kolik přesně získá Andrej Babiš ve volbách procent, půjde o to, kolik procent hlasů ve volbách propadne. Jestli to bude 20 procent hlasů voličů, což znamená, že budou volit spíš strany, které se do parlamentu nakonec nedostanou, tak by ten přepočet mohl Babišovi vyjít,“ řekl v TV Prima Buchtík.

Zároveň ale upozornil, že v minulosti se pod pět procent dostali potenciální koaliční partneři ANO, takže by podle šéfa STEM mohl Babiš v tomto ohledu „hrát vabank“.

„Mohl by se zastavit třeba na 98 křeslech, ale neměl by tam hypoteticky žádného koaličního partnera, se kterým by vládu opravdu chtěl skládat,“ doplnil Buchtík.

Kantar má podobné výsledky

V neděli byl zveřejněn také průzkum agentury Kantar pro Českou televizi. ANO v něm získalo 35,5 procenta hlasů. S odstupem druhá skončila ODS s podporou 14,5 procenta voličů.

Oproti červnovému průzkumu výrazně posílilo hnutí STAN s 13 procenty, následuje SPD se ziskem 6,5 procenta hlasů. Do Sněmovny by se podle tohoto modelu dostali ještě Piráti, kterým přisoudil rovných pět procent hlasů.

Volby by vyhrálo ANO, STAN dohání ODS

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám