Hlavní obsah

„Volala na nás a najednou nebyla.“ Seniorka na Jesenicku odešla z evakuačního centra a smetla ji voda

Kobylá nad Vidnavkou

Mezi pohřešovanými osobami po povodních je i seniorka z Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku. Hasiči ji sice včas evakuovali do kulturního domu, krátce předtím, než přišla druhá povodňová vlna, se však žena rozhodla vrátit se domů. A to i s manželem. Svědci popsali, že ženu rozbouřená Vidnavka v neděli ráno smetla z rozbořeného domu přímo před jejich očima.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Následky povodně v obci Kobylá nad Vidnávkou

Článek

„Odešla z centra, když většina lidí v něm spala. Když volala o pomoc, už jsme se k ní nemohli dostat. Voda rychle stoupla. Její dům se ocitl na ostrově. Všude tekla prudká voda,“ řekla Novinkám v úterý starostka Kobylé nad Vidnavkou Miroslava Rybáriková (NK).

Podle ní lze pochopit, že je pro každého těžké opustit svůj domov. „Život je ale život. Ten je nejdůležitější,“ zdůraznila starostka.

„Volala na nás a najednou nebyla,“ uvedli svědci. Dosud se ženu nepodařilo najít.

Na Předměstí katastrofa, v Kateřinkách apokalypsa. Opavané likvidují následky ničivého živlu

Domácí

Živel vtrhl novou silou do obce v neděli ráno, chvíli poté, co voda opadla. „Ještě jsem stihl chlapům říct paráda, voda klesá. Ale za čtvrt hodiny to bylo o metr výš, za deset minut to bylo už všude,“ popsal ČTK velitel dobrovolných hasičů v Kobylé nad Vidnavkou Rudolf Palička.

Dobrovolní hasiči do bezpečí evakuovali už v sobotu večer 22 důchodců. Seniorka se rozhodla odejít domů v době, kdy voda opadávala. „Když přišla voda, naši chlapi se k ní už nemohli dostat, voda už tady lítala tryskem do vzduchu,“ doplnil velitel.

Společně se ženou odešel podle starostky z evakuačního centra i její muž, který se chtěl vracet už v noci na neděli, v odchodu mu však v evakuačním centru zabránili. Ráno ho ale v centru už nenašli. V rozbořeném domě odmítl i záchranářský vrtulník, až po opadnutí vody jej přes lano z domu vytahovali dobrovolní hasiči.

Přívaly vody Kobylou nad Vidnavkou zpustošily. Zničeny byly v obci i všechny mosty. Střed Kobylé nad Vidnavkou, kde žijí zhruba čtyři stovky obyvatel, je poničený, řeka rozdělila obec na dvě poloviny.

Lidé na předměstí Opavy odmítli evakuaci, teď volají o pomoc ze stromů a ze střech

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám