Hlavní obsah

Vody v říčce bylo po kolena, teď má tři metry. Dědina je v pr…, komentují živel obyvatelé Bravantic

Bravantice

Tam se nedostanete, jedině na lodi. Tam jsou v háji, popisuje v neděli dopoledne situaci v Bravanticích na Novojičínsku Šárka Dráždilová, která bydlí na kraji obce. Vesnice se zhruba tisícovkou obyvatel je pod vodou už od soboty, kdy domy, ulice i zahrady zaplavila rozvodněná říčka Sezina. V Bravanticích nejde ani elektřina, takže jsou od světa odříznuty úplně.

Zaplavené BravanticeVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

Sezina tu běžně nemá ani 50 centimetrů. Od sobotního odpoledne ale dosahuje ke třem metrům.

„Mám už asi úplně všechno pod vodou. Včera večer jsem měl jenom dvě místnosti, ale dneska už je asi všecko. Teď je nejvíc vody, teď to kulminuje,“ nastínil místní obyvatel Richard Vejrosta, který doufá, že snad nějaké vybavení domu zachrání.

„Dal jsem všechno na stoly. Elektroniku, vybavení… Snad. Uvidíme.“

V Ostravě evakuují obyvatele z několika městských částí, pod vodou je čistička odpadních vod

Domácí
Foto: Pavel Karban

Rozvodněná Sezina zaplavila Bravantice na Novojičínsku.

Při pohledu na dům v obklíčení vody ale moc optimisticky nezní. „U země mám garáž, tam jsou teď tak dva metry vody. Barák je o metr a půl výše, včera tam bylo tak dvacet čísel,“ řekl.

To však měla rozbouřená Sezina 295 centimetrů. „Teď má o deset víc, tak to můžu mít v baráku i půl metru,“ řekl a dodal, že zničené jsou určitě podlahy, které dodělal poměrně nedávno. „V obýváku mi to udělalo z nové podlahy kopuli,“ prozradil Vejrosta.

Foto: Pavel Karban

Voda ze Seziny zalila valnou většinu domů.

Ten zažil povodeň v obci už v roce 1997. „Teď je ale ještě více vody. A to je potok zrevitalizovaný, rozšířený, vyřezané stromy,“ poznamenal.

Jeho sousedka Dráždilová uvedla, že jak voda stoupala, měla jasno. „Když to schytá naše zahrada, tak je dědina v pr… A my taky,“ prohlásila žena.

Její dům ještě zatopený není, ale moc k tomu nechybí. Vodu už má u schodů. „Máme naštěstí druhé patro, tam jsme přečkali noc,“ prozradila s tím, že vzali na noc i souseda Vejrostu a bratra. „Nejde internet, padá síť, není elektřina, mamka se mi nemůže dovolat,“ poukázala Dráždilová, co ji momentálně trápí.

I když je voda vyhnala z domovů, snaží se brát situaci s humorem. „Jak to má člověk brát? Kdyby to bral tragicky, tak je to ještě horší,“ uzavřela Dráždilová.

Foto: Pavel Karban

Rozvodněná Sezina zaplavila Bravantice na Novojičínsku

Podle starosty Bravantic Rudolfa Němce (Bravantice pro občany) zalila voda spodní část obce. „Evakuovali jsme ale jen devět lidí, zbytek zůstal v domech. Voda kulminovala kolem nedělního poledne. Už to opadává, budeme čekat a připravovat uklízecí čety,“ nastínil v neděli okolo 14. hodiny.

Němec uvedl, že současná povodeň nebyla větší než ta v roce 1997. „Byli jsme na ni připraveni. Voda však přišla ve dvakrát až třikrát větším množství, než jsme počítali,“ přiznal.

FOTO: Povodňová turistika v Česku

Domácí
Foto: Pavel Karban

Někteří řidiči riskují a snaží se projet po silnici vedoucí okolo Bravantic do Bílovce, i když i ona je místy pod vodou.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám