Hlavní obsah

Voda zvedla podlahu o 15 centimetrů. Muž popsal, jak se z potoka v Šišmě stala rozbouřená řeka

Šišma

Život mnoha občanů sedmi obcí na Přerovsku – Šišmy, Hradčan, Domaželic, Kladníků, Hlinska, Nových Dvorů a Oldřichova – se ve čtvrtek večer převrátil naruby. Po bleskových povodních jim voda zaplavila jejich obydlí a napáchala nedozírné škody. Všechny teď čeká mravenčí práce související s odstraňováním následků škod a také nemalé výdaje. Patří mezi ně i rodina Radka Zlámala z Šišmy, obce, která byla postižená zřejmě ze všech nejvíce.

Povodně v ŠišměVideo: Petr Marek, Novinky

Článek

Kolem šesté hodiny odpolední, kdy se spustil brutální liják, byl ještě v práci. Uprostřed obce, kde bydlí, se setkaly dva proudy. Jeden se valil ze strany Kladníků z lesa, druhý z obecní meliorační nádrže, jejíž hráz voda přetékala. Oba krmily koryto potoka, který se za dvacet třicet minut zvedl o těžko uvěřitelné tři metry.

„Volala mi žena, že začíná stoupat voda, tak jsem mazal ihned domů. Kdyby to bylo o dvě minuty později, už bych se k baráku nedostal. Když jsem přijel, hladina potoka byla zvednutá o 150 centimetrů. Pod okny jsem měl vodu půl metru, na cestě jí bylo metr. Autem jsem to ještě projel. Nacouval jsem na vyvýšený pozemek, co tam mám. Pršelo neskutečně, najednou tu byla rozbouřená řeka, fakt děsivé,“ popsal Novinkám první chvíle hrůzy Zlámal.

Foto: Petr Marek, Novinky

Radek Zlámal (vpravo) při úklidu

Měl obrovský strach o rodinu. „Zavřeli jsme se uvnitř domu a čekali,“ přiznal. Uklidnil se, až když s blízkými zjistili, že se voda zastavila a začala opadávat. „Dům nápor vody vydržel. Nikam neutekl, ač je to dřevostavba. Zjistili jsme, že je pro nás bezpečným místem,“ řekl s úlevou.

Potom Zlámalovi zahájili prvotní úklidové práce. „Všude bylo bahno. Vyhazovali jsme ho do jedné hodiny ranní, abychom se mohli alespoň v nějakém komfortu vyspat. Dnes od půl sedmé ráno v úklidu pokračujeme,“ konstatoval.

Foto: Petr Marek, Novinky

Šišma, úklid po povodních

Škody pochopitelně ještě vyčíslené nemá, ale budou podle něj pravděpodobně závratné. „Voda ani tak nebyla uvnitř domu, jako pod ním, tlačila se plovoucí podlahou. Zvedla mi ji asi o patnáct centimetrů. Byla napnutá jako luk. Budeme-li muset barák podřezávat, škoda půjde do milionů. V naší ulici jsme na tom tak všichni,“ pověděl Zlámal.

Foto: Petr Marek, Novinky

V místním potoce skončilo i několik aut.

Voda podle něj mnoha lidem spláchla i auta. „Třeba auto mého bráchy, které stálo kousek odtud. Odplulo dalších 300 metrů potokem. Skončilo v něm střechou dolů a museli ho vytáhnout hasiči. Na lávce před mým domem přistála další dvě auta na sobě. Prostě něco strašlivého. Takovou bleskovou povodeň jsem si nedokázal ani představit,“ kroutí hlavou.

Foto: Petr Marek, Novinky

Šišma, úklid po povodních.

Peníze na opravy nemá. Dům ale pojistil i proti vodě, a tak doufá, že je dostane od pojišťovny. „Už jsem ji kontaktoval. Očekávám likvidátora a začneme to řešit. Čeká nás ale nesmírně dlouhá cesta, než všechno dáme do pořádku,“ uvědomuje si.

Pomáhají kamarádi

Čekat ale na nic nebude. „Shodou okolností jsem si vzal na příští týden volno, aniž bych věděl, co přijde. Takže ho využiji k opravám,“ vysvětlil. Už teď má k ruce spoustu kamarádů, kolegů z práce, kteří neváhali, když je zaměstnavatel uvolnil, aby mu pomohli.

„Jsem za to moc vděčný. Nevím, jak dlouho bych se s tím vším sám bez nich potýkal. Mám tady asi patnáct kluků, kteří ale pomáhají nejen mně, ale i dalším lidem ve vesnici, abychom se dostali co nejrychleji do normálu. To už je síla,“ míní.

Foto: Petr Marek, Novinky

Šišma po povodních

Poškozena polovina domů

V Šišmě voda napáchala škody asi v polovině ze stovky domů. „Celá obec se semkla a všichni uklízí,“ pochvaluje si starosta Marek Krystek (nezávislý). I on patří mezi ty, jimž voda poničila dům.

„Měl jsem uvnitř zhruba deset centimetrů vody. Nyní zůstalo už pouze bahno. Zrovna včera jsem dokončil novou fasádu celého domu,“ podotkl hořce. Nejdůležitější ovšem podle něj je, že se nikomu nic nestalo.

„Teď je pro nás kromě samotného úklidu prioritou rekonstruovat hráz naší přehrady, která je vodou zdevastovaná. Už jsme tady měli odborníky a ti to ve spolupráci s námi připravují,“ dodal starosta.

Foto: Petr Marek, Novinky

Šišma, odborníci posuzují poškozenou hráz meliorační nádrže.

Bleskové povodně zasáhly sedm obcí na Přerovsku, živel odnášel i auta

Domácí
Související témata:
Šišma

Výběr článků

Načítám