Hlavní obsah

Voda z rozbouřené Moravy zaplavila domy v Chomoutově

Olomouc

Krušnou noc mají za sebou obyvatelé několika ulic olomoucké městské části Chomoutov. Voda z rozbouřené řeky Moravy jim zaplavila nejen zahrady, ale i domy. Lidem na místě pomáhali hasiči. Neprůjezdná zůstala silnice z Chomoutova na Štěpánov kvůli laguně, která se vytvořila na silnici. Doprava od Pňovic je odkloněna.

Voda z řeky Moravy zaplavila olomouckou městskou část ChomoutovVideo: Miloslav Hradil, Novinky

Článek

Zaplaveny byly v Chomoutově v průběhu pondělního podvečera a noci na úterý nejen ulice na levém břehu řeky směrem ke Štěpánovu – Čapka Drahlovského, Štěpánovská, Písečná či Za Moravou, ale i ulice na pravém břehu Moravy, například Hrachoviska či lokalita Kopernik. Pod vodou se ocitla mj. točna na konečné zastávce autobusu či památník obětem války.

V Chomoutově docházelo i k výpadku dodávek elektrické energie. Problémy jsou s kanalizací. „Hasiči z ní odčerpávají vodu, aby mohla začít fungovat po vyrovnání hladiny se spodní vodou,“ uvedl olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Zaplavená ulice Čapka Drahlovského v Chomoutově

Přestože řeka Morava měla kulminovat až ve středu v ranních hodinách, stalo se tak o den dříve. V úterý ráno protékalo městem zhruba 310 krychlových metrů vody za sekundu, o čtyřicet krychlových metrů více, než se původně předpokládalo. Hladina již postupně klesá.

Matka s dětmi z Přívozu: Museli jsme do člunu přes střechu

Domácí

Chomoutov, který je první městskou částí Olomouce, kudy řeka Morava protéká, je také jedinou zatopenou. Jinde zafungovaly stavby protipovodňové ochrany. Chomoutov na realizaci výraznějších protipovodňových opatření čeká, přestože povodně jej postihují opakovaně.

Foto: Petr Horník, Novinky

Místní stavějí bariéru z pytlů s pískem v pondělí večer.

„Věděli jsme, že ta část města, která už prošla stavbou protipovodňové ochrany, se velké vody nemusí bát. I když ze začátku nebylo úplně jasné, kolik vody se na nás žene z Jeseníků a z Litovelského Pomoraví, nakonec se prognóza průtokového profilu naplnila podle očekávání,“ konstatoval Žbánek.

V Chomoutově se voda vylila přesně podle povodňových map, které povodňová komise a krizový štáb měly k dispozici. „To je nejzásadnější zlom oproti povodním z let 1997 nebo 2006. Ukázalo se, že protipovodňová ochrana, tak jak byla napočítaná, postavená, tak zafungovala poměrně přesně,“ dodal primátor.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Pod vodou se ocitl i památník obětem války.

„No to je frajer, že to má tak spočítané. Spíš by mě zajímalo, kdy se proti vodě začne konečně něco dělat i u nás. Tedy preventivně, ne až zase dorazí,“ řekl Novinkám Jan, obhlížející zrovna záplavu v ulici Čapka Drahlovského.

„S následky povodně v Chomoutově se bude město potýkat v následujících hodinách a dnech. Na řadu přijde úklid komunikací, dekontaminace studní, ale i sociální pomoc lidem postiženým povodněmi,“ slibuje magistrát v tiskové zprávě.

Na některých místech v Olomouci se vytvořily laguny, které však nikoho neohrožují. Zaplavena byla také silnice 570, která v polích spojuje místní části Holice a Nové Sady. Tato Keplerova ulice bude podle odhadů neprůjezdná ještě dva dny.

V Krnově našli mrtvého muže v zaplaveném bytě

Krimi

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám